Тричленен състав на Върховния административен съд връща топката със случая

...
Тричленен състав на Върховния административен съд връща топката със случая
Коментари Харесай

ВАС отмени пълния отказ на ВСС да обсъжда аферата Жоси

Тричленен състав на Върховния административен съд връща топката със случая " Жоси " на Висш съдебен съвет. И задължава Пленума да гледа отчасти и него - доколкото е упоменат от министър Надежда Йорданова като един от мотивите за искане свалянето на основния прокурор Иван Гешев.

Това излиза наяве от оповестено решение на Върховен административен съд, който анулира част от решението на Пленума на Висшия правосъден съвет от 4 април 2022 година
Предисторията
Йорданова внесе 9 точки като причина за искане за предварително преустановяване на мандата на Гешев, които съгласно нея съставляват изискуемото от Конституцията и Закон за съдебната власт " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности и бездействия, които накърняват престижа на правосъдната власт ".

При приемането на правила, по които да тече процедурата, Пленумът на Висш съдебен съвет обаче вписа категорично, че може да се разискват единствено дейности на основния прокурор, откакто е заел поста (в случая с Гешев това значи - след 18 декември 2019 г.)

На това съображение Пленумът гласоподава по 3 от най-щекотливите случаи - за подигравателното отношение на обвинител №1 към Неправителствени организации и адвокатурата, за издевателството от прокуратурата на Елена Йончева и за обстоятелството, че Баневи осъдиха България поради думи на основния прокурор - че няма да се разискват събития преди встъпването в служба. А единствено случки след 18 декември (естествено, и трите афери са дефакто по-стари, б.р.).

А по случая, по който се спори дали бащата на Гешев е влезнал с 2% в млекопреработвателната компания " Жоси ", до момента в който синът му е бил обвинител в Софийска градска прокуратура, Висш съдебен съвет " наби цялостен отвод " - че няма да се разискват случки нито преди, нито след началото на мандата.

Сега Върховен административен съд в действителност се произнася, че анулира това, че е оставено изцяло без разглеждане настояването на Йорданова за " Жоси ".

Схематично видяно обаче, произнасянето не е и кой знае какъв триумф за министърката, защото пък Върховен административен съд не почита жалбата й по принцип против вътрешите правила, които " изхвърлиха в коша " всички действия на основния прокурор отпреди мандата.

Напротив - Върховен административен съд декларира, че е неотложно...

"... действието, изразено в деяние или безучастие да е в качеството на заемащ длъжността ръководител на Върховен касационен съд ръководител на Върховен административен съд и основен прокурор. Именно в тези качества към тримата висши магистрати са нарасналите условия при осъществяване на длъжността им ", пишат висшите съдии.

Така те отхвърлят опита на министърката да върне на масата напълно трите изредени нагоре случаи - те ще се преглеждат единствено отчасти.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав.

Самото разглеждане всъщност на настояванията и на Янаки Стоилов, и на Надежда Йорданова срещу Гешев, е тази сряда във Висш съдебен съвет.

Ето и оригинала на известието на съда:

Върховен административен съд анулира част от решението на Пленума на Висшия правосъден съвет от 4 април 2022 година по отношение на настояването за премахване на основния прокурор

Върховният административен съд отчасти анулира решение на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), взето на съвещание, извършено на 4.04.2022 година по протокол № 12. С него е оставено напълно без разглеждане предложение на министъра на правораздаването на Република България за формиране на произвеждане против основния прокурор Иван Гешев, касаещо придобилия известност случай „ Жоси “.

Върховните магистрати одобряват, че настояването на министъра на правораздаването за премахване на основния прокурор по т. 5 от предлагането, е възможно, когато касае изказвания за осъществени дейности или бездействия в границите на мандата на основния прокурор.

Върховните съдии отхвърлят като неоснователна жалбата на министъра на правораздаването срещу решенията на Пленума на Висшия правосъден съвет по т. 1. 2, т. 1. 3, т. 1. 5 и по т. 1. 6 по протокол № 12 от съвещание, извършено на 4.04.2022 година Върховните магистрати, съобразявайки претекстовете на Конституционния съд на Република България извеждат изводите, че процедурата по член 175 Закона за правосъдната власт по отношение на член 129, алинея 3 т. 5 от Конституцията на Република България е преди всичко характеризирана като осъществяване на тип юридическа отговорност от тримата висши магистрати ръководителят на Върховен касационен съд, ръководителят на Върховен административен съд и основния прокурор, на второ място следва да е налице тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности и бездействия, които накърняват престижа на правосъдната власт, и на трето място, следва действието, изразено в деяние или безучастие да в качеството на заемащ длъжността ръководител на Върховен касационен съд ръководител на Върховен административен съд и основен прокурор. Именно в тези качества към тримата висши магистрати са нарасналите условия при осъществяване на длъжността им.

Съдът приема също, че вътрешните правила за определяне на съображение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховен касационен съд, ръководителя на Върховен административен съд и основния прокурор, в частност член 12, т. 4 „ Преценка за прецизност и допустимост на предлагането “, с които се планува, че изложените в действителност условия, за които се твърди, че съставляват тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности които накърняват престижа на правосъдната власт, са осъществени в периода на мандата на така наречен „ тримата огромни “ се преценят като такива по член 13 Административнопроцесуален кодекс. Те не основават правила, противоречащи на правила от по висок сан и позоваването на тях не е нарушаване в хипотезите на член 146 Административнопроцесуален кодекс – основанията за анулация на административния акт като незаконосъобразен или относими към валидността му.

Предвид изложеното обжалваните решения на Пленума на Висш съдебен съвет, с които се приема че е неприемливо разглеждане на предлагането на министъра на правораздаването в процедура по член 175 Закон за съдебната власт във връзка с дейности и бездействия преди заемане на длъжността 18.12.2019 година са законосъобразни, а жалбата против тях неоснователна и като такава следва да бъде отхвърлена.

Определението на Върховен административен съд по административно дело № 3944 от 2022 година може да се апелира в 7-дневен период пред петчленен състав на съда.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР