Три танцови продукции от България, Белгия и Бразилия ще представи

...
Три танцови продукции от България, Белгия и Бразилия ще представи
Коментари Харесай

Бразилски танцьори учат деца от Пловдив и Украйна на “малки стъпки“

Три танцови продукции от България, Белгия и Бразилия ще показа тази седмица програмата на фестивала One Dance Week в Пловдив. На 20 май ще се състои международната премиера на новия театър на Марион Дърова „ Свободно падане”, който е първата взаимна продукция на One Dance Week и РЦСИ Топлоцентрала. На 21 май (събота) ще бъде показан спектакъла „ Обещай ми” на знаковата белгийска компания „ Кabinet k & hetpaleis”, a на 22 и 23 май ни чака европейската премиера на зрелищния театър „ Това е танц!” на бразилската компания Balé da „ Cidade de São Paulo”.

В събота от 10 ч. Фестивалът кани всички украински деца и техните български другари на танцова работилница с бразилската компания „ Balé da Cidade de São Paulo” в залата на школа Dance Station в Пловдив. Работилницата е с вход свободен и е подобаваща за деца от всички възрасти, които желаят да се допрян до магията на актуалния танц.

Билети за всички спектакли ще намерите на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EPAYGO.

ПРОГРАМАТА:

20 МАЙ:

19 ч., Дом на културата „ Борис Христов”
С вободно падане” на Марион Дърова (България)

„ Свободно падане” e пътешестване към неназовимото – в територия, небелязана от бинарността на мисълта. Както при лентата на Мьобиус, ще се вгледаме по-внимателно и ще открием, че двете страни са единствено привидности на едно и също нещо. Там ще срещнем тялото, което ни приказва, тялото, лишено от обществен знак и полова принадлежност, с цел да открием човешкото. Ще подменим въпросa „ кой Съм “ с този „ по какъв начин Съм “.

В “Свободно падане” вземат участие Жана Пенчева, Мартина Апостолова, Николай Марков, Пламен Кънев, Цвета Дойчева и Яница Атанасова. Визуалната среда на спектакъла е основана от Викенти Комитски, а музикалната - от Климент Дичев. Дизайнът на костюмите е дело на Рая Кърпачева – Urban Nomad, а 3D мапингът - на Ивелина Иванова. Проектът е съфинансиран от Фондация „ Лъчезар Цоцорков “.

21 МАЙ:

19.30 ч., Дом на културата „ Борис Христов”
„ О
бещай ми ” на kabinet k & hetpaleis (Белгия)

„ Обещай ми” е празник на смелостта и безразсъдството, танцов флирт с заплахите и паниките, които на вятъра желаеме да прикрием или да забравим. От сцената струи по детски автентичен, само че физически мощен ентусиазъм за навлизане в територията на незнайното. Любопитство, а не равнодушие, и импулсивност, а не заблуда за сигурност – нямаме ли потребност тъкмо от това, тъкмо в този момент? Спектакълът с музика онлайн споделя за живителната мощ на непознатото да ни движи напред, въпреки от време на време с цената на белези и рани по кожата ни.

22 И 23 МАЙ:

19.30 ч., Дом на културата „ Борис Христов”
Т ова е танц!” на Balé da Cidade de São Paulo

Спектакълът „ Това е танц” е обилна проява на заразително покоряващата, непринудена и красива същина на Passinho. Това е угощение за сетивата – танц, роден групово и свободно, който споделя истории и стремежи, повдига обществени тематики и придвижва публиката в ритъма и атмосферата на актуалния градски живот в Бразилия.

Танцовият жанр Passinho, поникнал във взривоопасните фавели на Рио де Жанейро, за следващ път се придвижва на международната сцена посредством една от водещите бразилски танцови компании, с цел да заеме мястото, което му се поставя по право и по мощ. От създание на улични банди, изпъстрени със пристрастености, рискове и замайване от самия живот, през днешния ден Passinho е част от културната еднаквост на Бразилия, а безусловно значи “малка стъпка”.

Появява се непринудено по време на фънк и хип-хоп празненства в размирните квартали на Рио де Жанейро и бързо завладява страната. Отличава го неговата енергична експресивност и дързост. Passinho съставлява неповторима примес от придвижвания, присъщи за стилове като фънк, хип-хоп, брейкденс, кудуро, попинг, самба, форо, фрево и бахайски ритми. Passinho даже стана част от формалното разкриване на Олимпийските игри в Рио през 2016-а.

" One Dance Week " e част от стратегия Наследство на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Осъществява се с поддръжката на Община Пловдив и Министерството на културата на Република България.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР