Три сливенски училища предлагат разкриването на паралелки по четири нови

...
Три сливенски училища предлагат разкриването на паралелки по четири нови
Коментари Харесай

Три училища в Сливен ще приемат ученици по четири нови професии

Три сливенски учебни заведения оферират разкриването на паралелки по четири нови специалности. Те бяха утвърдени на провелото се съвещание на Постоянната комисия по претовареност в Областна администрация.
Предложените специалности са измежду търсените на пазара.
СУ „ Пейо Яворов “ е дало поръчка за паралелка по осведомително обезпечаване, СУ „ Константин Константинов “ за паралелка по специалността „ спедиция, транспортна и складова логистика”. Профилирана филантропична гимназия „ Дамян Дамянов “ е декларирала разкриването на две нови паралелки - по обществени действия и за екскурзоводи.
За Actualno.com директорката на СУ „ Константин Константинов” Весела Паскалева сподели, че са се насочили към разкриването на паралелка по спедиция поради вероятностите на тази специалност. Дефицитът от спедиторски фрагменти и на европейско равнище е доста огромен, посочи тя. Новата компетентност съчетава образование по превоз и стопанска система, дружно със засиленото проучване на британски език. „ За нас е значимо да предлагаме и внедряваме не самоцелно професионално образование, а такова, в което има смисъл”, акцентира Паскалева. И добави, че предстоят серия от срещи по кариерно развиване със седмокласниците и техните родители, в които ще се включат и представители от Националната асоциация на спедиторите.
„ В община Сливен има недостиг на професионални екскурзоводи и това беше един от претекстовете ни да се насочим към тази нова специалност”, сподели за Actualno.com шефът на Хуманитарна гимназия „ Дамян Дамянов” Жельо Радев. Той уточни, че двете огромни туроператорски компании в района са подкрепили публично предлагането на учебното заведение. Що се отнася до специалността „ помощник в обществените дейности”, тя е едно от трите професионални посоки, възможни за профила на гимназията, разясни Радев. Според него тази компетентност е много перспективна, защото у нас има недостиг на експерти в областта на обществените услуги. Освен това съществуват редица благоприятни условия за надграждане в последваща просветителна степен, а реализацията ще е все по-добра, поради демографските процеси у нас. Сливенската филантропична гимназия е и едно от първите междинни учебни заведения в България, в което се предлага проучването на китайски език.
Директорката на СУ „ Пейо Яворов” не бе открита за коментар по претекстовете и естеството на новата компетентност „ осведомително осигуряване”, която ще търси известност през новата образователна година.
След утвърждението на Постоянната комисия по претовареност, следва в края на март новите паралелки да бъдат предпазени пред МОН, сподели за Actualno.com Боян Аксаков, шеф на Регионалното ръководство по образованието в Сливен.
През образователната 2019/2020 година 20 междинни учебни заведения и гимназии в област Сливен ще извършат държавен банкет на близо 2000 възпитаници. Заявени са общо 25 профилирани и 48 професионални паралелки.
„ Предложенията са съобразени с критериите на Министерството на образованието и науката за ориентиране на приема в СТЕМ-специалностите (обучение посредством просвета, технологии, инженерство и математика) и в професионалното образование “, посочи още Боян Аксаков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР