Три седмици след началото на войната в Украйна българското правителство

...
Три седмици след началото на войната в Украйна българското правителство
Коментари Харесай

Украинците ли блокираха държавата? Висят по опашки за липсваща закрила

Три седмици след началото на войната в Украйна българското държавно управление добави с нови смущаващи линии чувството за цялостна липса на страната в напъните за посрещане на бежанците.

С дни стотици украински бежанци у нас обикалят институциите и се редят на вятъра на опашки, с цел да получат краткотрайна протекция. Правото им на такава остава блокирано поради нефункциониращата система, която към момента не може да проработи.

От Държавната организация за бежанците не дават отговор по кое време най-сетне казусът ще бъде решен.

Пред Областния спешен център в Бургас, където десетки украински жители висят, с цел да подадат документи за краткотрайна протекция или филантропичен статут, хаосът е цялостен.

" Нужно ни е оформяне на документите. Абсолютно неорганизирано е. Никой в действителност не ни споделя нищо. Разбрахме, че нас не са ни очаквали. Сега лишава доста време, по какъв начин да кажа, да се сътвори организация и да ни издадат документи. Искаме да получим статут за краткотрайна протекция. Казаха, че през днешния ден не могат да ни записват, тъй като нямат чиновници ", споделя емигрант от Украйна пред БНР.

От ДАБ изясняват, че всяка сряда и четвъртък чиновници на организацията пътуват до морския град, с цел да обработят регистрациите. Това се случва единствено два дни в седмицата, защото не доближават щатни бройки.

Освен това на процедура няма по какъв начин да обработят заявките за краткотрайна протекция, защото софтуерът за това към момента не е въведен и не е ясно по кое време ще се случи това. Причината за забавянето била, че системата сплотява в себе си огромни масиви данни, в това число от Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

По информация на ДАБ няма проблем със софтуера за интернационална протекция, каквато обаче по-малко украински жители желаят. От началото на войната до момента са подадени от бежанци 633 молби за интернационална протекция, прецизираха от организацията.

" В момента работни групи вършат оферти за промени в нормативната уредба, които идната седмица ще се съветват с министерството на правораздаването, с цел да се реши кои да се вземат решение с акт на Министерски съвет, кои - от Народното събрание ", разгласи ръководителят на Оперативно-координационната група за евакуацията и настаняването на бежанците Валери Ралчев, който през вчерашния ден бе изслушан в Народно събрание след шефа на Агенцията за бежанците.

Той призна, че имаме избрана нормативна уребда във връзка с интеграцията, само че също по този начин и доста нерешени проблеми.

" Транспонирането на директивата за краткотрайна протекция е относително пълноценно, само че на високите нива на взимане на решения. На ниските нива не е по този начин и са нужни промени ", разяснява той.

По думите му нещата са доста " сложни и детайлни ", давайки за образец условието бежанците, които се нуждаят от ТЕЛК, да получат съответно български ТЕЛК.

" Имаме съществени задания във връзка с здравния статус на децата, изключително непридружаваните деца, към които към този момент има интерес от престъпния контингент. Имаме и проблеми в другарство сред регионални шефове и кметове ", призна той.

Рачев изясни, че множеството бежанци идват от Украйна с частен транспорт. По линията Одеса-Варна дневно идвали по 5 рейса, в Бургас - по 2-3 рейса, което съгласно него е голямо натоварване за градските центрове. Затова, по думите му, следва да се отстрани това натоварване от градските центрове за посрещане на хората.

Според Рачев в бъдеще следва да притеглим корпоративен транспорт, а 12-те рейса на минстерството на защитата, с които в този момент се извозват бежанци, да се употребяват за по-динамично превозване на хората вътре в страната.

" Влизането в България сега е въпрос на предпочитание, в бъдеще би трябвало да е въпрос на наше решение, ние би трябвало да направляваме процеса ", разяснява още той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР