Три са проблемите, водещи до демографската ситуация в България -

...
Три са проблемите, водещи до демографската ситуация в България -
Коментари Харесай

Експерт: В София, Варна и Пловдив живее 1/3 от населението на България

Три са проблемите, водещи до демографската обстановка в България - ниска раждаемост, миграция, смъртност. Темпът на понижаване на популацията годишно е 48 - 50 000, което е един български град. Това не се случва единствено у нас, а в цяла Европа. Това сподели някогашният обществен министър и консултант по обществената политика Христина Христова в ефира на bTV. 
"Численото понижаване е съпроводено със застаряване на популацията, което непосредствено се отразява върху осигурителния модел ", добави тя. 48% от напускащите родината са в детеродна възраст, излиза наяве от показаните данни. 
"На 100 души напускащи пазара на труда постъпват на работа 63 млади. Това е коефициент на демографско заменяне. Тук се поставят старания от държавното управление, като учене през целия живот, постанова се да се пригаждат работните места. Пригаждането на системата на опазване на здравето и обучение. 50-60-годишните ще станат източник на работна мощ на пазара на труда в бъдеще ", предвижда Христова.
"Застаряването е основен фактор на пазара на труда. В същото време има наклонност на понижаване на смъртността ". "27 година е междинната възраст за раждане на първо дете. 539 000 по-малко дами във фертилна възраст до 2030 година ", означи тя друга отрицателна наклонност. 
"В София, Варна и Пловдив живее 1/3 от популацията на България. Имаме вътрешна миграция. Трябва да се работи в посока да станат по-привлекателни селата. Те се съживяват посредством европейската програмата за развиване на селските региони ", сподели още Христова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР