Три са основните области, в които Франция и България са

...
Три са основните области, в които Франция и България са
Коментари Харесай

Макрон към Денков: Все по-близки сме в отбраната, ядрената енергетика и европейската интеграция

Три са главните области, в които Франция и България са все по-близки и които са в сърцевината на европейския план, чийто бранител е министър-председателят акад. Николай Денков – европейската сигурност и защита, нуклеарната енергетика и задълбочаването на европейската интеграция. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон при взаимните изказвания с българския министър председател в Париж. Акад. Денков е във френската столица по покана на президента Макрон. Преди началото на диалозите президентът на Франция поздрави българското държавно управление за напъните, положени за по-силната европейска интеграция. „ Благодаря, господин министър-председател, за това че гостувате тук, в Париж и благодаря за Вашия кураж при реализирането на промените и пътя към Европа на Вашата страна – това е значимо за Вас, само че и за нас “, обърна се Макрон към акад. Николай Денков. Президентът на Франция изрази поддръжката си за участието на България в Шенген и еврозоната. Акцентира също върху поддръжката за Украйна, както и нуждата Европейски Съюз да укрепи личния си защитителен потенциал независимо, като допълнение към качествата на НАТО, оповестиха от държавната пресслужба.


„ Срещата ни утвърждава мощното партньорство сред Франция и България в жизненоважни области като сигурността, защитата, енергетиката, търговията, културата и селското стопанство. Като членове на Европейски Съюз и НАТО нашето тясно съдействие укрепва и подсигурява сигурността освен на нашите две стопански системи и общества, само че и на Европа като цяло и на нашето трансатлантическо съдействие “, съобщи от своя страна министър председателят акад. Николай Денков. Той беше безапелационен, че българското държавно управление и парламентарното болшинство в България ще продължат да поддържат Украйна и нейния народ, както посредством националните старания, по този начин и посредством интернационалните форми на съдействие, структурите на Европейски Съюз и НАТО – толкоз дълго, колкото е належащо. Министър-председателят напомни, че страната ни към този момент е изпълнила задачата за 2% от Брутният вътрешен продукт като разноски за защита и продължава да го прави, като укрепва личните си качества и се включва в структурите на Източния фланг на НАТО. България продължава да организира национални промени в редица браншове, с цел да увеличи конкурентоспособността си, вложенията, енергийната сигурност, образованието и нововъведенията – с цел да укрепи европейския и трансатлантическия път на България, който към този момент е необратим.

Премиерът акад. Николай Денков посочи, че страната ни се приготвя за присъединение към еврозоната за 1 януари 2025 година Същевременно вършим всичко допустимо, с цел да успеем да преодолеем и последните възражения на Австрия във връзка с Шенген по суша, добави той. Акад. Денков уточни и присъединението на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз като друга съществена цел на държавното управление. „ Специално желая да отбележа нашите дълбоки благодарности към Франция – за мощната и непрекъсната поддръжка за нашите старания в тези области “, съобщи българският министър-председател. По думите му, с тези стъпки България ще стане още по-силен сътрудник, който интензивно способства за реализиране на стратегическите цели на Европейски Съюз.


Акад. Денков удостовери, че България ще продължи да поддържа европейския път на развиване на своите съседи на Балканския полуостров. „ Същевременно ще настояваме да се извършват ясните и справедливи критерии на Европейски Съюз за интеграция “, добави министър председателят. Наред с това министър-председателят подчертава върху зеления преход, който би трябвало да бъде сбъднат по този начин, че да бъде в интерес на европейските стопански системи и на жителите. „ България е деен и горделив член на франкофонското семейство. Това е още една постоянна основа, върху която да изградим нашите двустранни връзки. Надявам се да продължим напред с ускорени темпове, тъй като това е от изгода за нашите две страни, за Европа и за нашето евроатлантическо съдействие “, добави в умозаключение министър председателят акад. Николай Денков. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР