Три са основните критики към България в представения днес от

...
Три са основните критики към България в представения днес от
Коментари Харесай

Три критики към България в доклада на ЕК за върховенството на закона

Три са главните рецензии към България в показания през днешния ден от Европейската комисия втори годишен отчет за положението на върховенството на закона в Европейски Съюз.

Комисията отбелязва, че управляващите са приели проект за деяние по досегашните рекомендации, оповестява Българска телеграфна агенция. Запазват се провокациите пред правосъдната промяна, в това число във връзка с отчетността на основния прокурор и състава на Висшия правосъден съвет (ВСС), се показва в предисловието на отчета.

Като минус се показва нерешеният въпрос със основаването на самостоятелна институция с право да разследва главния прокурор. Отбелязва се, че от първия отчет предходната есен България е изготвила нов закон за отговорността на основния прокурор и неговите заместници, само че той е бил отритнат от Конституционния съд. Допълва се, че измененията във Висш съдебен съвет са били обвързани с неприети промени в Конституцията. Посочва се, че Инспекторатът към Висш съдебен съвет продължава да работи с изтекли от април предходната година пълномощия.

Повишенията на съдии се правят отвън елементарната процедура на открит конкурс. Изостава цифровизацията на правораздаването, до момента в който успеваемостта на административното правораздаване се покачва, прибавя Европейска комисия.

Отбелязва се, че нашата страна е приела нова тактика за битка с корупцията до 2027 година, както и че остават обилни провокации пред успеваемостта на ограниченията, свързани с честността на служителите, лобирането и отбраната на източниците на сигнали за нарушавания. Въпреки подхванатите ограничения, окончателните присъди за корупция на високо ниво остават малко, сочи втората рецензия на комисията.

Третата е изразената от Европейска комисия тревота, че продължава неналичието на бистрота на собствеността на медиите у нас. Комисият отчита, че изискванията за работа на българските публицисти не са се подобрили в последните 10 месеца. Също така отбелязва, че измененията в законодателството през преходни и заключителни разпореждания съставлява заобикаляне на условията за оценка на въздействието от въвежданите правни промени.

В наличието на раздела за България се показва, че доверието в самостоятелното българско правораздаване понижава, като съгласно 31 на 100 от " необятната общност " правораздаването е " заслужено или доста положително ". Липсата на правосъден контрол върху прокурорските решения да не се предприеме следствие (по данни за закононарушения - бел. кор.) буди безпокойствие, декларира Европейска комисия.

Цитирани са данни, съгласно които представители на бизнеса правят оценка нивото на корупция измежду българските служители като високо. Отчита се спад с 20 на 100 в броя на инспекциите, осъществени от КПКОНПИ по отношение на 2019 година. Миналата година бяха издадени 33 решения на Върховния касационен съд по каузи за корупция, в 19 случая решенията бяха доказани, в осем случая бяха анулирани и върнати за ново разглеждане, по четири каузи решенията бяха променени и по две от тях наказателното произвеждане беше обновено. ОЛАФ предложи възобновяване на близо шест милиона евро след хипотетична корист с власт в българско министерство. Предстои да бъдат открити трайни резултати с дефинитивни присъди по каузи за корупция на високо ниво, добавя комисията.

Според Европейска комисия са лимитирани доказателствата за успеваемост на ограниченията за честност на държавните и общинските чиновници. Закони има, само че няма доказателства за тяхното използване, се показва в отчета. Допълва се, че няма данни чиновниците в правосъдната система да са подлагани на образование за битка с корупцията.

Липсата на законови правила за заслужено и транспарантно систематизиране на държавния бюджет за медийна реклама все по този начин буди безпокойствие. Прозрачността в този случай остава проблем, прибавя комисията. В някои случаи наподобява, че по отношение на представителите на гражданското общество е оказван напън посредством клюки и заплашване, се отбелязва в отчета.

Констатациите във втория годишен обзор за върховенството на закона в Европейски Съюз не са обвързани с отпущането на средства по проектите за възобновяване само че обособените държави-членки, посочи представител на Европейска комисия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР