Три са фундаменталните кризи, каза Христо Иванов от името на

...
Три са фундаменталните кризи, каза Христо Иванов от името на
Коментари Харесай

ДБ: Съдебната реформа е условие за наша подкрепа

Три са фундаменталните рецесии, сподели Христо Иванов от името на Демократична България.

Първо, голямата геополитическа спазъм, почнала с експанзията на Путин против Украйна. Тя е най-острата част от смяната към нова ера, в която острото опълчване в интернационалните връзки е все по-ясно.

Това е опит за преразглеждане на архитектурата и изискванията, в които страните от Източна Европа ще действат.

Ние не можем да си затваряме очите за тази война и тази нова ера, която стартира. Не е задоволително да кажем, че сме за мир, да го повторим три пъти и мирът ще кондензира като роса, сподели Иванов.

Това не е въпрос дали си войнолюбец или не, а дали живееш в действителностите.

България би трябвало да сложи тази грижа за своята сигурност в центъра на политиката си и това може да стане единствено при интензивно участие в съюзите, на които принадлежим, продължи той. А не да приказваме за политика на неутралитет, надявайки се, че тъкмо нас ще ни отмине тази световна спазъм.

На второ място, това е политическата рецесия. България не може да образува трайно ръководство месеци наред. 4-ти парламент за няколко месеца – невиждана обстановка в българската история.

През това време служебното ръководство към този момент наподобява като главно предписание, а не като изключение, сподели Иванов. Това е спомагателен аспект на конституционната рецесия, в която безгрижно навлизаме.

Партиите не могат да образуват държавно управление трайно и устойчиво, това не е единствено плод на някакви персонални връзки. Фундаменталната причина е казусът с корупцията, сподели Иванов.

Важно е да убедим българските жители, че диалога за казуса с корупционния модел е на здрава основа. Без този диалог българската политическа система няма в никакъв случай да се възстановява.

Няма доказателство за корупция, тъй като няма работеща прокуратура, заключи Иванов.

Политическата обстановка може да се възстановява, в случай че се съгласим, че имаме самостоятелен съд, неутрална прокуратура, добави той. Без да реформираме правораздаването и прокуратурата, без цялостна проверка няма да можем да решим политическата рецесия. Гражданите няма да ни го разрешат. Всеки подобен сговор ще бъде непризнат от жителите, предизвести Иванов.

На трето място е целият комплекс от стопански провокации, пред които сме изправени. Те са разследване и от корупцията, и от съветската експанзия.

Тези три казуса би трябвало да намерят своето решение, сподели Иванов.

Ще настояваме за ясна политика в региона на сигурността, модернизацията на армията, даване на военна помощ за Украйна, комплекс от ограничения за усилване на българските отбранителни качества. Това не може да се опълчва на избрани обществени ограничения.

Също по този начин – прекъсване на съветското въздействие в България. То иде от казуса с корупцията, сподели Иванов. Нашата уяззвимост е вкоренена в казуса на систематичната корупция, продължи той.

Трябва да решим казуса с българската енергийна взаимозависимост. Това не може да се случи за сметка на зеления преход, смятат от Демократична България.

Ще продължим да считаме, че правосъдната промяна е крайъгълен камък за решение на всички останали проблеми. Ако някой търси поддръжката на Демократична България, това е крайъгълен камъм за нас, безапелационен е Иванов.

Първо би трябвало да подсигуряваме напредък на стопанската система, с цел да можем да оказваме друга помощ, продължи той. Трябва да имаме повече вложения, би трябвало да подсигуряваме приходната част на бюджета, когато споделяме, че сме за 3% недостиг, това би трябвало да се съгласува със сметките за харчене, сподели още Иванов.

Ние считаме, че в този парламент, въпреки и мъчно, може да се образува държавно управление.

То ще се образува посредством компромис, само че не би трябвало да е ръководство на компромиса.

България заслужава ръководство с висока упоритост, уточни още Иванов.

България може да направи голям скок в своето развиване, оптимистично приключи той и прикани диалога за корупция да се даде на правосъдните органи, а не на политиците.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР