Три респираторни вируса ще атакуват злобно през есента и зимата:

...
Три респираторни вируса ще атакуват злобно през есента и зимата:
Коментари Харесай

Три респираторни вируса ще атакуват злобно през есента и зимата

" Три респираторни вируса ще нападат злобно през есента и зимата: Коронавирус, грип и респираторно-синцитиалният вирус (RSV). Доброто е, че за първи път в човешката история имаме ваксини и против трите. ” Това съобщи доктор Бъди Крич, експерт по детски инфекциозни заболявания в университета " Вандербилт ” в американския щат Тенеси.

След 2 година на извънредно леки грипни сезони, които инфекционистите изясняват с пандемията от COVID-19 и ограниченията за нейния надзор, през 2022 година елементарният грип се завърна по-силен от всеки път. Той беше последван от RSV, който се появяваше ненадейно и доближи най-голямо разпространяване в края на предходната година. На всичкото от горната страна се усилиха случаите на COVID-19, които изглеждаха съвсем като отживялост след 3 година на непрестанни талази, разясняват и медиците от Европа. Те предвиждат, че предстоят съществени провокации, с цел да се подсигурява, че всички, които се нуждаят от имунизация, ще имат достъп до нея.

" Фактът, че по време на пандемията интензивността на антиваксърите се е усили неведнъж, значи, че имунизацията тази есен евентуално ще бъде слаба ”, притеснява се доктор Питър Хотез, съдиректор на Центъра по имунизации в Тексас.

Ето какви са прогнозите на специалистите в очакване на следващия сезон за респираторните вируси:

" Случаите на COVID-19 се усилват в края на лятото. Когато се оглеждам в близост - измежду приятелите, фамилията и сътрудниците ми, сега има доста инфектирани с него ”, споделя доктор Крич.

По данни на Центъра за надзор на болесттите (ЦКПЗ) в Съединени американски щати от началото на юли хоспитализациите с COVID-19 се усилват. През първата седмица на август повече от 10 хиляди души са били признати в болница. Това са 60% нарастване за месец, само че към момента седмичните хоспитализации са към 1/4 от тези през пандемията.

В ход са усъвършенствани ваксини за битка с вируса, които са предопределени да покачат антителата против новия вариант XBB и неговите разклонения. Вече има и антивирусни препарати за попречване развиването на тежки признаци на Коронавирус при хора, които са изложени на риск, само че те не се ползват задоволително.

В България случаите на вирусни инфекции също се покачиха през юли и август, само че хората рядко се тестват и макар всекидневното отчитане на заболяваемостта от COVID-19 специалистите са уверени, че те са в пъти повече.

Ако тази година елементарният грип се върне към нормалните си привички отпреди пандемията, случаите ще стартират да се усилват през ноември и ще доближат своя пик след Нова година, уверен е вирусологът Уилям Шафнър. Той е сигурен, че разликата във времето на мощно разпространяване в Съединени американски щати и Европа ще е най-много 2 седмици, написа 24 часа.

Тазгодишната противогрипна ваксина е с обновен вариант H1N1, с цел да подхожда в по-голяма степен на грипните вируси, които се появиха в края на предходната година. Досега наподобява, че тя се оправя добре в битката с тях.

Връщането към типичния сезонен модел не значи, че зимата ще бъде лесна.Препоръчително е всички на възраст над 6 месеца да са с сложена противогрипна ваксина.

Според оценките на ЦКПЗ в Съединени американски щати през една типична година RSV хоспитализира 80 хиляди деца на възраст под 5 година и два пъти повече хора над 65 година Тази година броят на случаите може да намалее доста с помощта на новата инжекция с антитела за бебета и имунизациите против RSV за хора 60+. Клинични изпитвания потвърждават, че и двете понижават риска от тежко заболяване и хоспитализация приблизително със 75% или повече.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР