Три приоритета си поставя новото ръководство на Министерство на културата

...
Три приоритета си поставя новото ръководство на Министерство на културата
Коментари Харесай

МК с приоритет България да излезе на световната карта на културата

Три целта си слага новото управление на Министерство на културата - достъп до просвета, първокласен културен продан на интернационално равнище и опазването на богатото историческо-културно завещание. Това съобщи новият министър от кабинета на Кирил Петков - Атанас Атанасов . Днес на конференция той показа своя екип от зам.-министри - Весела Кондакова, Юли Вълковски, проф. Бойко Кадинов.

" Няма по какъв начин без мощен и професионален състав да променим средата, уточни първоначално Атанасов.

Той уточни автобиографията си, като акцентира, че е изучавал актьорско майсторство в Холивуд, само че е женен за българка и не си е тръгвал от България.

" Страната ни има славно минало и красиви обичаи, можем да имаме ярко бъдеще . Аз персонално виждам България да заеме своето почтено място на международната карта ", сподели още министърът. Това, на което ще разчита, е здравият разсъдък и заразното положително и всеки да зароби личното си его в името на идеята.
 ГЕРБ пита МК ще има ли пари за Концертната зала и Операта в Пловдив
ГЕРБ пита МК ще има ли пари за Концертната зала и Операта в Пловдив

Иван Тотев припомня, че такова заричане е обещано от някогашния министър на културата

Няма по какъв начин да не променим подтекста, а той сега е леко тъмен от разнообразни процеси, в това число и коронавирус рецесията, би трябвало да сме ангажирани, с цел да върнем българската просвета, където й е мястото и да превърнем България в ярко място за просвета, уточни още Атанасов. Процесът няма да е лек, ще изисква промяна на гледни точни, висока професионална експертиза, баланс сред самообладание и проницателност и взор към по-широк и отдалечен небосвод, тъй като плодовете през днешния ден ще останат за идващите генерации, закани се той.

Весела Кондакова , зам.-министър на културата с сектор " Сценични изкуства ", кино и " 13 века България " изиска да има напредък в културата и изкуството и повече подготвени по тематиката в учебно заведение.

Юли Вълковски , ще се заеме като зам.-министър с читалищата и нематериалното културно завещание, както и интернационално културно съдействие. Да се мисли освен за културни полезности в чужбина и за показване на културното завещание в Европа и целия свят, а тематиката РСМ ще е приоритет, уточни той. Темата за стратегиите, плановете, норвежката стратегия, по която има спомагателни средства за българска просвета, взаимоотношение с културните стратегии, които не са в бюджета на МК - ще са негов приоритет. Негова отговорност ще е народен фонд " Култура " като значителност и бюджет.

Проф. Бойко Кадинов - също зам.-министър, бе безапелационен: " Идвам като проектант и ще си потегли като проектант. " Неговият сектор е недвижимо културно завещание, което той счита, че е доведено " до абстиненция на национално равнище ". Негови законодателни начинания ще са промени в Закона за културното завещание, ще се търсят промени в контактните зони за устройство, казуса в Законите за авторското право, основаване на Закон за архитектура, както и промени в Закона за меценатството. " Има благосклонност да се събират финансови разноски от институциите - търси се запас за решение на проблемите на операта в Русе, опитът като проектант споделя, че е сложен развой не просто да режем лентички, страната да стартира и секторът да стартира да създава пари ", разяснява зам.-министърът. Накрая той заложи и стратегия за " Реставрация и консервация ".

По отрасловите проблеми.

На първо място - Атанас Атанасова сподели, че е извършена незабавна zoom среща с представителите на артисти от киното, които желали спомагателни средства. Той даде обещание, че ще се преразгледа Законът за киноиндустрията и правилника за националния киноцентър . Като втора тематика министърът разяснява и митинг на художници против създателя, определен да показа страната на Венецианското бианале. Той изясни, че се е срещнал с процеса по сформиране на жури, напълно транспарантна процедура и по законов ред, а решението от членовете на журито е било единомислещо и като министър не би следвало да смени нещо, даже да не му харесва.

- тече разбор на проблема, като се обясни, ще се действа, бе къс министърът .

Атанас Атанасов желае повишение на средствата за просвета за 2022 година

За тематиката РСМ - Министерство на културата ще се цели общо и оптимално доста да се подтиква креативният продан сред български и македонски създатели, без значение дали приказваме за танци, артисти и така нататък

Обсъжда се и се приготвя Националната тактика за българската просвета - в нея залягат целите за достъпа до просвета, интернационалният културен продан, съхраняването и потреблението от нашето културно завещание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР