Три посоки за развитие на електроенергийната ни система очертаха в

...
Три посоки за развитие на електроенергийната ни система очертаха в
Коментари Харесай

Историческа инвестиция: В кой проект правителството планира да инвестира милиарди


Три направления за развиване на електроенергийната ни система обрисуваха в петък министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Те приказваха в Народното събрание по отношение на проверката на плановете, която страната ни прави в Националния проект за възобновяване и резистентност, който беше изпратен от служебното държавно управление, само че върнат от Брюксел за корекции.

Какви са проектите на държавното управление?

Петков и Василев показаха, че виждат бъдещето на енергетиката в България посредством потребление на геотермална сила, създаване на цех за изгаряне на боклуци в Маришкия басейн, както и разполагането на 12 хиляди мегаватчаса акумулаторни акумулатори наоколо до местата, където електрическата енергия се използва.

И двамата подчертаваха мощно върху опцията да се изградят геотермални електроцентрали като подобен план с мощ от към 400 мегавата би могъл да бъде подготвен до 2026 година

Кирил Петков уточни, че в прилежаща Турция към този момент действат близо 1600 мегавата(АЕЦ " Козлодуй " е с мощ от 2000 мегавата - бел. ред) такива централи, които употребяват топлината под повърхността на земята. Според разнообразни оценки България разполага с сред 500 и над 2000 мегавата геотермален капацитет.

Асен Василев, от своя страна, разяснява и опцията за създаване на цех за изгаряне на боклуци вместо в София в Маришкия басейн. Стъпка, която още същия ден срещна опозиция от Столична община.

Друг огромен план, по думите на вицепремиера, който се планува за района на " Мини Марица-изток ", където се планува да бъде осъществена сериозна и мъчителна енергийна промяна - е за построяването на фабрики за произвеждане на упоменатите нагоре акумулатори.

Вицепремиерът и министър на финансите уточни, че с планувания потенциал от 12 хиляди мегаватчаса акумулаторните акумулатори ще изместят по този индикатор ПАВЕЦ " Чаира ".

Помпено-акумулаторната водно-електрическа централа в Родопите, разполага с потенциал в генераторен режим от към 7500 мегаватчаса. Тя се употребява с цел да балансира пиковите моменти на произвеждане и консумация, като сега забележителна част от мощностите и са в ремонт.

Какво биха представлявали е реалност 12 гигаватчаса акумулаторни акумулатори?

С развиването на концепцията за произвеждане и предпазване на електрическа енергия на мястото, където се употребяват в последните години на пазара се появяват разнообразни по тип и характерности акумулатори.

Една от най-популярните такива акумулатори е Tesla Powerwall, като производители на сходни съставни елементи са компании като LG, Panasonic, Schneider и други

Продуктът на Tesla може да се инсталира във у дома и има размери 115 x 74 x 15 сантиметра, като тежи 114 кг.

Той се употребява най-често, с цел да събере създадената допълнително електрическа енергия от слънчеви панели инсталирани на покрива и тя да се употребява, когато няма слънчева светлина. Друг способ е батерията да черпи ток от мрежата по нощно време, когато цените са ниски и да подава зареждане денем.

Tesla през 2017 година построиха комплекс в Австралия с батерии за към 65 млн. $ кадърен да запази близо 130 мегаватчаса електрическа енергия.

Powerwall 2, която е настоящият модел на Tesla, има има потенциал от 13,5 киловатачаса(или 0,0135 мегаватчаса), а цената и е към 7 000 $. Т.е с цел да бъдат построени плануваните 12 000 мегаватчаса акумулатори ще са нужни близо 890 000 бройки от тези на Tesla.

Сумата за закупуването им от своя страна ще възлиза на към 6,2 милиарда $. Важно е да уточним, че за интервал от към една година компанията на Илон Мъск съумява да конфигурира към 100 акумулатори.

Идеята за строителството на фабрики за производството на подобен вид акумулатори в Маришкия басейн има опция с изключение на да отвори стотици, а може би и хиляди работни места, само че и да редуцира доста посочената нагоре сума.

За задачата обаче също са нужни съществени вложения, тъй като тези в гигафабриката на Tesla в Невада, където Powerwall se създават са за над 5 милиарда $.

Инвестиция като никоя до момента

По този метод без значение дали ще се закупуват акумулатори или ще се вършат фабрики тук, то и в двата случая разходваната сума ще е може би най-голямата в стопанската история на България - съпоставима само с плана за АЕЦ " Белене ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР