Три последователни гръмотевични бури със светкавици в Арктика - от

...
Три последователни гръмотевични бури със светкавици в Арктика - от
Коментари Харесай

Три последователни гръмотевични бури в Арктика озадачиха екс...

Три поредни гръмотевични стихии със светкавици в Арктика - от Сибир до Аляска, озадачиха метеоролозите, заяви Ройтерс.

Явлението ще престане да бъде необичайност с световното стопляне.

" В прогнозите преди не е имало нищо такова " - сподели Ед Плъмб, от Националната метеорологическа работа във Феърбанкс.

Бурите са почнали предходната събота.

Обикновено във въздуха над Северния ледовит океан няма нужната топлота за конвекцията, която генерира бурите със светкавици. След като Арктика се затопля по-бързо от останалия свят обаче, това се трансформира.

Епизодите с летни светкавици в Северния полярен кръг са се утроили от 2010 година Тенденцията е обвързвана директно с измененията в климата и все по-голямото понижаване на плаващия лед в Далечния север. С изгубването на плаващия лед се изпарява от ден на ден вода и по този начин към затоплящата се атмосфера се прибавя и влага.

Гръмотевичните стихии заплашват северните гори, тъй като могат да провокират пожар в далечен регион. Най-много светкавици на север има над Сибир.

Светкавиците са се нараснали и над тундрата, както и над Северния ледовит океан. През август 2019 година е имало мълния в радиуса от 100 км от Северния полюс.

В Аляска гръмотевичните стихии ще се усилят три пъти до края на века, в случай че измененията в климата продължат със същите темпове, съгласно две проучвания на експерти от Националния център за атмосферни проучвания в Боулдър, Колорадо.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР