Три парламентарни комисии – по енергетика, регионална политика и за

...
Три парламентарни комисии – по енергетика, регионална политика и за
Коментари Харесай

Експерт за санирането: Движим се в обратна посока на реформите, които трябваше да направим по ПВУ

Три парламентарни комисии – по енергетика, районна политика и за надзор върху средствата от европейските фондове, утвърдиха план за решение за осъществяване на политиката на декарбонизация посредством енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд. Решението е импортирано от депутати от ГЕРБ-СДС. Идеята е да бъдат подкрепени искащите да санират домовете си, които обаче се намират в така наречен авариен лист.

" Решението е в директен дисонанс със самото заглавие на промяната, която трябваше да създадем по ПВУ. В нея се говореше за промяна на съществуващия модел на 100-процентово грантово финансиране, в по-устойчиви схеми за подкрепяне на сградното възобновяване. Ние се движим тъкмо в противоположна посока и против препоръките на целия цивилизован свят. Всички в един глас ни споделиха – по този начин не би трябвало да се прави, по този начин няма по какъв начин да достигнем до оптимален брой хора, по този начин оставаме на минимални проценти сградно възобновяване. " Това разяснява пред БНР Драгомир Цанев от Центъра за енергийна успеваемост.

Все отново има късмет да изпълним процеса по сградно възобновяване по метода, по който би трябвало да бъде сбъднат, счита Цанев.

Според него " в предизборна акция популизмът става войнстващ и извънредно нападателен ", а когато към това се добави " желанието за цялостен надзор върху значителен финансов запас ", всевъзможни професионални и стопански причини остават на назад във времето.

" Тези пари, за които става въпрос – и за тези 3000 здания в аварийния лист, и за всички над 60 000 здания в България, които имат потребност от възобновяване, няма от кое място да дойдат, с изключение на от запаси на държавния бюджет, а в него няма такива. Това би означавало или нов държавен дълг, или лишаване на запас от други сфери – обучение, опазване на здравето, администрация, инфраструктура. "

Държавата би трябвало да оказва помощ, а не да изземва функционалността. Собствениците следва да осъществят обновяването, гласи позицията на Драгомир Цанев.

" Моделът на 100-процентово грантово финансиране е несполучлив, неподходящ във всяко отношение ", безапелационен е специалистът.

По думите му, за миналите години България с голям финансов запас съумяла да обнови едвам 4% от многофамилните здания.

Държавата не отделя и една стотинка за премерване на резултата и резултатите. Няма и една стотинка за информационна акция, съобщи още Драгомир Цанев.

Ние повече интернационална поддръжка за този вид възобновяване няма да получим, добави той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР