Три отбора от Професионалната гимназия по архитектура и строителство „Арх.

...
Три отбора от Професионалната гимназия по архитектура и строителство „Арх.
Коментари Харесай

Къща със соларни керемиди грабна големия приз в уникален кон...

Три тима от Професионалната гимназия по архитектура и строителство „ Арх. Камен Петков " стигнаха до финала в състезанието за интелигентна къща, биоклиматична къща и пасивна постройка, който се организира през вчерашния ден. Инициативата е на ПГАСГ и компания " Пашов билдинг”, които си подават ръка за провеждането на един неповторим конкурс под името „ Съвременна и красива жилищна среда”. В него зрелостниците демонстрират на процедура какво са научили през годината в учебно заведение и по какъв начин биха работили и в бъдеще - в живота.



Големият приз отиде при тим „ Утопия”



на дванадесетокласниците Валентин Йончев, Жюлиде Дурмуш и Фиген Емин . Те впечатлиха журито с плана си за къща, която употребява една от най-иновативните концепции на Tesla, а точно - слънчеви керемиди, които създават ток от слънцето. ”Знае се, че тези керемиди са доста по-устойчиви. Използваме ги от южния склон на къщата, с цел да спестим разноските за еленергия на бъдещите ѝ жители. Дали това е допустимо в България? Разбира се, нали се чака Tesla да отвори собствен цех в Европа”, настояват любимците на журито. На второ място се класира планът на Аделия Караиванова, Милена Начева и Сибел Шерифова . Те развиват

концепцията си за високотехнологична, интелигентна и много зелена къща.



За задачата озеленяват две от терасите ѝ, също една от стените вътре. „ Зелената стена се поддържа от стоманобетонна „ поставка “ и се прави със специфична хидроизолация “, изясняват младите дами. Къщата се зарежда със слънчеви колектори, тя е с плосък покрив. Отоплението ѝ ще става посредством термопомпа вода-вода. Ала по-интересното в нея е, че жителят ѝ ще може да я ръководи дистанционно… през телефона си. „ Примерно, индивидът е някъде на открито и желае да включи светлините в дома си към 10 минути преди залеза. По същия метод може да включи отдалечено отоплението си или да пусне кафе машината, преди да се е прибрал “. Третото място е за тима на Никола Стоянов, Найден Георгиев и Ненко Мерджанов . Те развиват



концепцията за биоклиматична къща, която е по-разчупена като архитектура,

разполага с огромни прозорци и употребява оптимално слънчевата сила, описват младежите. Отоплението става посредством термопомпа, която черпи вода непосредствено от земята, без да вреди на природата.



Инициативата е подкрепена от две от професионалните гилдии в града ​-Камарата на архитектите и Камарата на строителите в Пловдив, прецизират уредниците. В мероприятието обаче най-сериозно се включи младият бизнесмен Иван Пашов, чието име стои зад паметните планове „ Ивон резиденс “ в зеленото сърце на Пловдив - „ Западен “. „ Всичко стана доста непринудено. Реших да поддържа тази самодейност на гимназията и на зам.-директора на ПГАСГ Величка Димовска. Един от тимовете създаде макет в мащаб 1:40 на постройка " Ивон Резиденс 3 ". Предложих на тези младежи да продължат работата си и да създадат макети на всички 14 здания от моя жилищен комплекс”, сподели за “Марица” Пашов, който е главен спонсор на голям брой спортни прояви, както и на други сходни начинания, свързани с развиването на младежите с хрумвания в региона на архитектурата и строителството.





Още по тематиката очаквайте на следващия ден в приложение " Образование "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР