Три от партиите в Народното събрание влязоха в атака срещу

...
Три от партиите в Народното събрание влязоха в атака срещу
Коментари Харесай

Костадинов се даде за пример на Борисов с отказ от имунитет. Гешев обаче никога не е искал имунитета на Костадинов

Три от партиите в Народното събрание влязоха в офанзива против Бойко Борисов поради поискания му имунитет от прокуратурата по делото " Барселонагейт ", като Костадин Костадинов даже самичък се даде за образец с това, че се отказал от своето право на отбрана против наказателно гонене.

Интересното обаче е, че имунитетът на Костадинов в никакъв случай не е желан от основния прокурор Иван Гешев - макар че против водача на " Възраждане " се води дело за всяване на суматоха още от времето на Covid-пандемията, т.е. към този момент три години.

Във вторник от пресцентъра на партията оповестиха, че " Костадинов самичък се отхвърли от своя депутатски имунитет, с цел да може прокуратурата да го проверява за изказванията, че е всявал суматоха, говорейки срещу противоепидемичните ограничения, налагани поради Коронавирус 19 ".

Всъщност следствието против него стартира още през март 2020 година, когато Костадин Костадинов не е депутат и по тази причина няма причина да се отхвърля от имунитет, с какъвто не разполага.

Делото влиза в съда през септември 2021 - още веднъж в интервал, в който Костадинов няма привилегированата позиция, която мандатът му на народен представител дава.

Преди седмици от " Възраждане " нападнаха прокуратурата за това, че държи каузи " на трупчета ", с цел да изнудва и дискредитира политици.

Но прокуратурата демонстрира изненадваща приемливост към ръководителя на " Възраждане ", когато става дума за личния му имунитет. Нож с две остриета: безконечният обвиняем в никакъв случай не може да бъде наказан. Но и не може да бъде оневинен.

Костадинов е депутат от ноември 2021 година до момента - с къси паузи по време на предизборните акции сред 47 и 49 Народно заседание. През този интервал Иван Гешев не е внасял искане за събаряне на депутатската му отбрана.

Това беше направено по отношение на други хора: Рена Стефанова (ПП), Юсеин Вейселов (ДПС), Георги Михайлов (БСП), Димитър Аврамов (ДПС, по 10-годишно дело за корупция) и Радостин Василев (екс-ПП), а от през вчерашния ден - и на Бойко Борисов.

Въпросът с озадачаващата бездейност на прокуратурата по отношение на Костадин Костадинов е повдиган няколко пъти в изявления на в. " Сега " и уеб страницата " Флагман ", без обаче подчинените на Иван Гешев да дадат отговор какво вършат с имунитета на ръководителя на " Възраждане ".

За последно делото против Костадинов е гледано в Софийския областен съд през февруари 2023 година, малко след разпускането на 48 Народно заседание, само че е отсрочено поради отсъствието на неговия юрист.

В момента това дело още веднъж е спряно поради невъзможността да се гледа при съществуване на обвиняем с имунитет.

До ден-днешен няма отговор и на напомнянето на Костадинов от началото на май, че " ще се пусне искане за унищожаване на моя имунитет, с цел да може това дело да го печеля ".

През декември 2021 година той демонстративно внесе заявление, с което се отхвърля от имунитета си - жест, който нямаше никакво правно деяние, тъй като прокуратурата не му го е поискала.

Сходна скица се прилагаше и против различен народен представител от " Възраждане " Иво Русчев, който до март 2023 година се водеше обвинен по следствие за двукратно гласоподаване на европейски избори 2019.

През 2022 година до момента в който той е с имунитет на депутат, прокуратурата нарушава процедурите си и внася обвинителния акт против него в съда с предложение да не бъде осъждан, а единствено санкциониран. Софийският областен съд им връща обвиняването, като обръща внимание, че подсъдимият е народен представител.

На 7 март 2023 година то напълно е прекъснато по решение на прокуратурата, която преценя, че двойното гласоподаване било `малозначителен " случай, както разказва в. " Сега ".

Призив към Бойко Борисов за отвод от имунитет насочи и Корнелия Нинова в сряда.

" Борисов да си даде самичък имунитета. Щом твърди, че е почтен, да го потвърди в един транспарантен правосъден развой. Ако не се откаже самичък от имунитета си, значи, че плахо се крие от правораздаване ", споделя Корнелия Нинова, която упреква " съдружните му сътрудници от Политическа партия и Демократична България ", че " избавят Борисов от законна процедура за търсене на отговорност ".

Самата Нинова обаче също атакуваше остро прокуратурата през 2022 година за това, че " взима страна във вътрешния прелом ", който хората към Кирил Добрев се опитвали да ѝ създадат в Българска социалистическа партия.

" и " частна прокуратура на задкулисието ", откакто получи призовка за разпит по отношение на тъжба на Добрев против изключването му от Българска социалистическа партия. Тогава тя също разгласи, че няма да дава пояснения и предложи на прокурорите " да дойдат да ни отведат наложително на разпит за какво и какво сме си говорили на партийно заседание ".

Юристът Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, който за малко беше номиниран за вътрешен министър от ПП-ДБ в кабинет " Денков ", разяснява, че не вижда никаква причина, заради която Борисов да не се откаже от имунитета си.

Той дефинира активирането на " Барселонагейт " като " политически акт, маскиран като наказателно гонене ". Но следствията за Борисов евентуално няма да надвишават вероятно прокурорско искане за задържане за 72 часа.

" Като отиде настояването за " непрекъсната " мярка в Софийски градски съд, какъв мислите е шансът по делото в действителност да има читаво обвиняване и читави доказателства, че и потвърдена заплаха Борисов да се укрие или да извърши друго закононарушение, с цел да попадне в ареста... Близо до нулата. Борисов няма причина да се опасява от наказателното гонене против себе си, тъй като не можа изцяло да овладее съда, изключително наказателния ", споделя той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР