Три опозиционни партии, които обещаха да възстановят демократичните стандарти в

...
Три опозиционни партии, които обещаха да възстановят демократичните стандарти в
Коментари Харесай

Опозиционните партии в Полша печелят мнозинство на парламентарните избори

Три опозиционни партии, които дадоха обещание да възстановят демократичните стандарти в Полша, завоюваха дружно над 54% от гласовете на националните парламентарни избори през уикенда, поставяйки ги в позиция да вземат властта, съгласно цялостното броене на бюлетините, обявено във вторник.

Консервативната партия " Право и правдивост ", която ръководи страната в продължение на осем бурни години, завоюва малко над 35% от гласовете, което я прави единствената партия с най-вече гласове. Но партията и нейният водач Ярослав Качински загубиха болшинството си в Народното събрание и наподобява нямаха метод да задържат властта.

Официалното гласоподаване, оповестено от Националната изборна комисия, е в сходство с екзитпол, оповестен след края на гласуването в неделя.

Избирателната интензивност беше съвсем 75%, връх, който надвиши 63% изборна интензивност от 1989 година, гласоподаване, което провокира колапса на потисническата комунистическа система, подкрепяна от Съветския съюз.

Законът и справедливостта водеха страната по нелиберален път, поемайки надзор над съдилищата по метод, който нарушаваше конституцията на страната. Партията политизира държавните институции, в това число финансираните от данъкоплатците публични медии, които употребява като недодялан агитационен инструмент, с цел да възхвалява себе си и да ругатни съперниците.

Резултатът беше голяма победа за Доналд Туск, началник на най-голямата опозиционна група, Гражданска коалиция. Изглежда евентуално ще се върне към предходната си роля на полски министър-председател, служба, която заемаше от 2007-14 година Той също по този начин беше президент на Европейския съвет, най-висока служба в блока, от 2014-19 година

Успехът на Туск е още по-забележителен, като се има поради, че държавните медии преумориха да го показват като марионетка на Германия и Русия. Това показване, което изглеждаше безпричинно, също му завоюва доста благосклонности.

Резултатът беше голямо облекчение за поляците, загрижени за интернационалната изолираност на страната по време на война оттатък границата в Украйна и непрекъснатите разногласия с Европейския съюз. Мнозина се опасяваха, че това може да докара до вероятно изхвърляне на страната от 27-членния блок.

ЛГБТК+ общността също претърпя клеветническа акция през последните години, като беше показана като опасност за нацията от консервативната ръководеща партия. Либералите също бяха показани като нелоялни към страната.

Националната изборна комисия съобщи, че Закон и правдивост са спечелили малко над 35% от гласовете, а крайнодясната Конфедерация, вероятен съдружник, към 7%.

Три опозиционни групи завоюваха общо 53,7%, задоволително за комфортно болшинство в 460-местната долна камара на Народното събрание или Сейма; Гражданската коалиция събра 30,7% от гласовете, до момента в който центристкият Трети път получи 14,4%, а Новата левица към 8,6%.

Тримата се кандидатираха с обособени листи, тъй че официално не са част от една и съща коалиция, само че всички дадоха обещание да си сътрудничат за възобновяване на върховенството на закона.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР