Три общини се обявиха срещу нов опит да се реализира

...
Три общини се обявиха срещу нов опит да се реализира
Коментари Харесай

Три общини се обявиха против дейността на волфрамова мина над Велинград

Три общини се оповестиха против нов опит да се осъществя капиталово желание за рандеман и преправяне на волфрамсъдържащи мини. Кметовете на Велинград, Сърница и Ракитово обявиха изрично, че
няма да позволен рудодобив да заплаши здравето на локалното население и снабдяването с питейна вода.

За трети път се прави опит да бъде обновена активността на волфрамова мина над Велинград, макар че Върховният административен съд спря предходното капиталово желание. Сега обаче е импортирано ново искане за създаване на мината и това изкара жителите на трите общини на митинг. Според кмета на Велинград сходна активност ще заплаши съществено водоснабдяването в района.

" Това, което е декларирано в капиталовото желание, ще трябват към 50 литра в секунда. Значи това е пагубно за нас, в случай че се вземат от тези наши водоизточници 50 л, Велинград остава без вода ", сподели кметът на общината доктор Костадин Коев.

От туристическия отрасъл също са безапелационни в своето мнение срещу мината.

" Не единствено, че ще се отрази отрицателно на бизнеса, само че и на здравето на хората. Вододайната зона се намира тъкмо върху рудното тяло ", сподели Цвета Андонова, Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите.

Жителите на Велинград още веднъж, както и преди 6 години, са подготвени на всичко, с цел да няма рудодобив край техния град.

" Нека да не се отваря изобщо тази мина. Ще унищожи и града ни. Децата ни ще бъдат отровени. Хората разчитат на този град - курортен, прекрасен. Ще има отлив на гостите, а и за самите велинградчани е доста рисково ", добави Цвета Андонова.

Ако бъде позволен рудодобивът, с изключение на отрицателните последствия върху водата и въздуха, велинградчани се тормозят и от тежкотоварния трафик, който с изключение на през курорта, ще минава през най-малко още 10 обитаеми
места от област Пазарджик. Затова локалните са подготвени на всичко, с цел да спрат още веднъж настояването за създаване на мината.

Репортер: Величка Ачева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР