Три момчета са нападнали в събота, 13 ноември, към 18.30

...
Три момчета са нападнали в събота, 13 ноември, към 18.30
Коментари Харесай

"Просто са слушали пънк": Нападение от омраза над непълнолетни в центъра на София

Три момчета са нападнали в събота, 13 ноември, към 18.30 часа група младежи и младежи (на възраст сред 15 и 23 години) в градинката пред Народния спектакъл. За това оповестяват от - онлайн списание за гей просвета. Вследствие на нападението е ранено 15-годишно момиче, което е с натъртена скула след ритник в лицето. Ранено е и младо момче, което е със сцепена вежда. За случая няма подаден сигнал към 112.

Официална информация няма и от Министерство на вътрешните работи. Пред " Дневник " от пресцентъра на вътрешното министерство оповестиха, че не знаят за сходен случай, и насочиха към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), които не отговаряха на телефона си. Сигнал от потърпевшите не е постъпвал от боязън от следващо гонене.

Историята е разказана на уеб страницата от Анджелика Съмър, която не е била директен очевидец, само че предава описа от името на част от участвали и потърпевши, поискали да останат анонимни. Групата счита, че са станали обект на офанзивата, тъй като са изглеждали по-алтернативно и са слушали пънк музика.

Пред БНР момче - очевидец на случая, поискало да остане анонимно, споделя, че мъже с кубинки и неонацистки знаци нападнали групата младежи, тъй като били облечени и изглеждали друго и слушали друга музика.

" Група младежи на възраст сред 15 и 23 години слушат музика от телефона си в градинката.
Внезапно трима мъже се ускоряват към тях. Нападателите са на към 30 години, с черни облекла, с келтски кръстове и други нацистки знаци по облеклото си. Те се обръщат към тях с думите,,Вие антифа ли сте, бе?``. Те дават отговор:,,Да.`` Тогава един от нападателите удря с пестник в лицето едно от девойките.
Момче от групата й с другари се изправя да отбрани. Нападателите го удрят с пестник. След това нападателите удрят още един път първото момиче. Едно от девойките от групата й се притичва на помощ с репликата: " Не е обикновено да удряте 15 годишни девойки!``.,,Ще ви викнем още хора, да ви изметем оттука! " отвръщат нападателите, след което ритат момичето в крайници и заобикалят в посока Народния Театър. Никой от минувачите не се намесил, споделя очевидецът.

Резултатът от случая е момче с цепната вежда, момиче с цепната вежда и натъртена скула, което се постанова да постъпи в болница.

" Групата е обмисляла да се обади на 112, само че заради предходен злощастен опит със чиновници на Министерство на вътрешните работи се отхвърлят да го създадат ", написа още Анджелика Съмър. Пред " Дневник " тя удостовери, че потърпевшите са доста изплашени.

Преди две седмици кандидат-президентът а Расате удари едно момиче. Главният прокурор Иван Гешев изиска имунитета му, а Централната изборна комисия го смъкна. Расате беше арестуван, само че след това съдът го освободи против парична гаранция. По случая имаше мощна интернационална реакция и поддръжка за ЛГБТИ общността. В седмицата преди изборите Гешев и други представители на прокуратурата се срещнаха с организации, защитаващи правата на ЛГБТИ общността, и поеха ангажимент да внесат в идващия парламент ремонти в Наказателния кодекс, тъй че закононарушенията от ненавист да бъдат глобени.

*статията е поправена в 16:40 ч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР