Tри месеца преди България да поеме Председателството на ЕСбългарите са

...
Tри месеца преди България да поеме Председателството на ЕСбългарите са
Коментари Харесай

Българите са по-скоро оптимисти за европредседателството

Tри месеца преди България да поеме Председателството на Европейски Съюз българите са по-скоро оптимистично настроени за европредседателството , разпознаващи водачеството на министър-председателя на терена на интернационалната политика, само че със поръчка към дейности с подчертана отбрана на националния интерес. Това демонстрира изследване, извършено от Института за политика, проследяващо публичните настройки към европейските политики в България и оценката на българите за готовността на страната ни за осъществяване на Председателството.

Проучването е извършено през септември измежду хиляда пълнолетни българи .

Изследването открива боязън от приемането на еврото като национална валута – 59%, и висока степен на недоумение на изгодите от този акт. Като главен мотив в поддръжка на въвеждането се акцентира развиването на наедрял и междинен бизнес - 43%. Противниците на тази концепция – 47%, показват като главен претекст за отрицателната си настройка упованието за прикрит скок на цените на стоките и услугите. Притесненията са изключително мощно изразени при хората с главно – 80%, и начално обучение - 71%.

Резултатите обрисуват паралелното битие на проевропейски и патриотични настройки, които изясняват утвърждението – 55%, към водената от Унгария и Полша национална политика. Най-голям дял от тях се следи при гласоподавателите в лявото и извънредно лявото политическо пространство - 70%, което се отнася и до популацията над 56-годишна възраст.

Голямата тематика за политиките по отношение на емигрантите е присъща с високо отрицание към дейностите и решенията на Европейски Съюз в тази тенденция - 44%. Типично схващане на казуса и висока приемливост имат по-младите хора – 40%, и всички изследвани лица с най-ниския учебен статус. При последните обяснението идва от идентификацията им като сегашни или бъдещи емигранти.

На фона на проевропейските настройки у българите се регистрира висока степен на утвърждение на Брекзит, разбиран като отбрана на националния интерес - 48%. Левият набор изследвани лица доминират в този метод на мислене - 62%.

Конкретните въпроси за идното Председателство на България сочат добра оценка за готовността на страната ни – 45%. По-големият % от хората считат, че отговорността за подготовката и провеждането му се носи персонално от министър-председателя - 45%, следван от отрасловия министър Лиляна Павлова – 22%. Министерски съвет не е припознат като групов управителен фактор за председателството - 9%. Същите настройки се отнасят и до ролята на Президента - 8%, който е различим като фактор за Председателството главно измежду изследваните лица с извънредно лява политическа ориентировка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР