Три кораба, носещи имената на турски деца, убити от кипърски

...
Три кораба, носещи имената на турски деца, убити от кипърски
Коментари Харесай

Три кораба с имена на убити в Кипър деца ще съпровождат турския сондажен кораб в Източното Средиземноморие

Три кораба, носещи имената на турски деца, убити от кипърски гръцки бойци през 1963 година, ще съпровождат сондажния транспортен съд на Турция " Абдулхамид Хан " по време на дейностите му в Източното Средиземноморие, оповестиха турски медии.

Плавателните съдове ще останат в зоната до 7 октомври, докато е годно уведомлението НАВТЕКС, издадено от турските управляващи.

Трите съпътстващи съда са наречени на имената на три братчета - Хакан, Кутси и Мурат Илхан, синове на турски майор, убити дружно със своята майка в дома си на 24 декември 1963 година от кипърски гръцки бойци по време на събития, останали в историята на Кипър под името " Кървавата Коледа ". По време на междуобщностните конфликти тогава умират общо 364 кипърски турци и 174 кипърски гърци.

Корабът " Абдулхамид Хан " бе изпратен на първата си задача през вчерашния ден в Източното Средиземноморие, което породи опасения за ново напрежение на Турция с Гърция и Република Кипър. Предишни турски сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие доведоха до ескалация сред страните, които си оспорват правата за осъществяване на сондажи в избрани морски зони, за които взаимно претендират.

Европейски Съюз неведнъж осъди дейностите на Турция и наложи наказания поради сондажите край Кипър.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган уточни, че Турция прави проучвателните и сондажни интервенции в Средиземно море в границите на своята пълномощия, като акцентира, че турската страна не се нуждае от ничие позволение за това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР