Три компании са подали оферти за обществената поръчка на “Булгартрансгаз

...
Три компании са подали оферти за обществената поръчка на “Булгартрансгаз
Коментари Харесай

3 компании с оферта за строителството на “Турски поток” в България

Три компании са подали предложения за публичната поръчка на “Булгартрансгаз ” за новата газова права от турската граница до сръбския град Зайчар. Това стана ясно по време на обществено отваряне на документите, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Имената на подалите оферта са следните:

-ДЗЗД Консорциум – Газово развиване и уголемение в България ГРРБ с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България

-Обединение от 1.Industries Fovallalkozo Zrt 2.Industries-KVV Kivitelezo Zrt

-Обединение Консорциум Аркад с участници: Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни.

Сред подалите предложения са консорциум от Саудитска Арабия, Италия и Унгария, посочи изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов.

Трите компании, които са резервирали потенциала, нямат право да се отхвърлят за новата тръба.

На въпрос дали тръбата може да се преглежда като български сектор от газопровода „ Турски поток “, Малинов посочи, че става дума за разширение на националната мрежа и тя до момента не се е разглеждала като част или втора тръба на „ Турски поток “.

До средата на годината би трябвало да бъде пусната процедура за финансираща институция. Най-късно до края месеца или началото на другия ще стане явен спечелилият.

Държавната компания „ Булгартрансгаз ” отвори офертите на претендентите за доставка на материали, съоръжение и капиталово планиране на газовата връзка от Провадия до сръбската граница при Зайчар. Крайният период за набиране на предложения изтече на 6 март.

Трасето, по което ще се транспортира газа от „ Турски поток ”, е с дължина 485 километра. За градежа страната ще вложи 2,8 милиарда лв..

„ Булгартрансгаз ” се реши да строи разширението на газовата инфраструктура, откакто направи тест дали бъдещата тръба ще бъде на 100% резервирана. Три компании подадоха обвързващи предложения – „ Булгаргаз “, съветската „ Газпром “ и швейцарската „ Мет “.

Строителството на българския сектор от „ Турски поток “ краткотрайно беше блокирано поради подадена на 12 февруари тъжба в Комисия за защита на конкуренцията от „ Атоменергоремонт “. Два дни по-късно компанията отдръпва жалбата си. От антимонополния орган не показаха претекстове за изтеглянето.

Изграждането на новия сектор беше незабавно решено, откакто Русия реши, че ще построи втората тръба на „ Турски поток “ през България. Екип в Министерството на енергетиката направи актуализация на енергийната тактика, тъй че да не останем без газови потоци от Русия след 2020 година. Документът преглежда построяването на основни газови планове на Балканите като „ Турски поток “, „ Южен газов кулоар “, Трансанадолски газопровод, Трансадриатически газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и планът за нов терминал за полутечен газ в Александруполис, в който „ Булгартрансгаз “ ще взе участие с миноритарен дял. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР