Три категории лекарства срещу COVID е поръчало Министерство на здравеопазването,

...
Три категории лекарства срещу COVID е поръчало Министерство на здравеопазването,
Коментари Харесай

Д-р Петров: Три категории лекарства срещу COVID е поръчало МЗ |

Три категории медикаменти против Коронавирус е поръчало Министерство на здравеопазването, едно от тях към този момент се ползва у нас. Това заяви зам.-здравният министър Димитър Петров по bTV.

Днес се чакат 10 000 флакона ремдесивир. До месец ще влезе още един медикамент, който се ползва подкожно, той е за пациенти с развита пневмония, при които има доста ясни критерии, че могат да развият цитокинова стихия. Това е остарял медикамент, който в този момент влиза като лекуване за Коронавирус. Очаква се да бъдем утвърден от ЕМА през декември, разясни Петров.

Втората група са коктейлите антитела, които се ползват в болница, посочи зам.-министърът и добави, че има импортирани 3000 броя от тях, чакат се и още – втори медикамент от този тип, само че на друга компания, ще дойде през февруари.

„ Те са предопределени за заболели с имунни дефицити, за хора с хронични болести или за хора, които от ваксина не могат да изработят имунитет, също по този начин за деца с хронични болести “, каза той.

Третата група са пероралните медикаменти, като тези препарати няма да бъдат налични в аптеките . Поръчани са 20 000 дози от този препарат. Те ще се дават при започване на болестта на хора от рисковите групи. Втори подобен медикамент се чака февруари или март.

„ Тези медикаменти ще се предписват в Коронавирус зоните и от персоналните лекари “, разясни зам.-министърът.

Той посочи, че въпросните медикаменти не са за всеобща приложимост, а за хора с съпътстващи болести и възможност за тежко протичане, и добави, че се ползват сред третия и петия ден от началото на болестта.

„ Това са белтъчни артикули и страничните им дейности са по-чести от тези на имунизациите. Ефективността им също е друга от тази на имунизациите, Нека не разчитаме на хапчета, коктейли антитела или ремдесивира да заменят имунизациите “, прикани зам.-министърът.

Петров разяснява и положението на болничната система:

„ Болниците са претрупани и личен състав не доближава. Спада заболеваемостта, само че смъртността към момента е висока. Тя е отражение на болните, които са били регистрирани преди две седмици. Това е причинност и чакаме тя да стартира да спада. "  

По думите му, това нормално са доста рискови хора и за тях е доста значимо да се имунизират.

„ Направихме всичко допустимо, с цел да задържим плановия и амбулаторния банкет в лечебните заведения. Сега е спрян, само че при първа опция той би трябвало да се възвърне. Защото неналичието на достъп на хронично болните до кабинетите и лечебните заведения води до затруднения на техните хронични болести “, сподели той.

Д-р Петров засегна и тематиката за пожара в МБАЛ „ Хаджи Димитър “ - Сливен. Той изясни, че повода за тежкия случай към момента не ясна, само че в случай че има отговорни, ще има санкции.

„ Причината за пожара в МБАЛ „ Хаджи Димитър “ с трима починали не е ясна. Има два разновидността – запалена цигара и щета в инсталацията. Вторият въпрос е вратата била ли е заключена и от коя страна е била заключена. Касае се за три човешки живота. Ако има виновност в болница или човешки фактор, ще има санкции “, сподели той и добави, че здравното министерство е подхванало ограниченията, които са в неговите пълномощия.

По думите му по изказване на управлението на болничното заведение инсталацията на тази болница е била в редовност. Твърдението на управлението на болничното заведение е, че вратата е била заключена от вътрешната страна. Твърденията са, че пациентите са се задушили от дима. Ще стане ясно какво се е случило. Следствените органи ще открият какво се е случило, сподели доктор Петров.

Той разясни, че на лечебните заведения ще бъдат предоставени 10 млн. лева за обезщетения на лечебните заведения за О2.

„ Нашите рекомендации ще са те да се употребяват за кислородните съоръжения и за О2. Ще им дадем и средства за възстановяване на материалната база. Още от септември сме планували стратегия от 10-20 млн. лева за възстановяване на техническата инфраструктура на лечебните заведения “, сподели доктор Петров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР