Три известни колонии на белошипи ветрушки има в България, след

...
Три известни колонии на белошипи ветрушки има в България, след
Коментари Харесай

Три известни колонии на белошипи ветрушки има в България, след като видът се завърна у нас преди 10 години

Три известни колонии на белошипи ветрушки има в България, откакто типът се завърна у нас преди 10 години, съобщи пред Българска телеграфна агенция Христина Клисурова, ветеринарен доктор в Спасителния Център за диви животни „ Зелени Балкани “.

Най-голямата колония е в Сакар планина, в село Левка, откъдето стартира завръщането на типа. Втората е край Стара Загора, край Спасителния център. Там от няколко години текат действия по завръщането и ние освобождаваме, чрез адаптационни волиери, млади птици в региона на Стара Загора. По тази причина имаме и тук една постоянна колония, уточни Клисурова.

Третата, най-малката към този момент, колония е край Бургас, означи специалистът. 

Белошипите витрушки бяха изчезнали повече от 20 години като гнездящ тип в България. През 2013 година ние започнахме по първия план, който беше финансиран по стратегия LIFE на Европейския съюз за завръщането на типа у нас. В рамките на план " По-голям късмет за белошипата ветрушка  в България - Възстановяване на белошипата ветрушка ", LIFE11 NAT/BG/360 “, се избира способ посредством непосредствено освобождение на млади птици в природата.  " Тъй като белошипата ветрушка е мигриращ тип, през 2013 година освободихме към 90 птици, които бяха импортирани от Испания. И през 2014 година част от тях се завърнаха и образуваха колония в сакарското село Левка. Там екипът ни работеше за пръв път, защото това беше  историческо място за типа, тъй като последната дива популация е била записана в района, уточни ветеринарният доктор. 

През 2014 година имаме първото излюпено малко от типа в България от десетилетия. По тази причина броим тази година за първата за полагането на основата за завръщането на типа у нас. И 10 години по-късно, през 2024 година, означаваме, че има три известни колонии. През цяла година сме подготвили разнообразни събития във връзка годишнината. През 2014 година за пръв път загнездиха белошипи ветрушки в България, сподели Клисурова. Един от тези празнични дни е днешният, където в Спасителния център за диви животни на „ Зелени Балкани “ се показва активността на центъра, както и разнообразни презентации, свързани с работата през годините. „ Предстои да бъдат опръстенени две белошипи ветрушки, с цел да демонстрираме по какъв начин става това. Впоследствие двете птици ще бъдат сложени в адаптационни волиери за освобождение. Ще открием и една волиера, която построихме през предходната година, която е особено за задачите на размножаването на типа в центъра “, сподели ветеринарният доктор. 

В момента общо двойките в природата на България са към 40-50. Те нямат потребност от нашата помощ и сами си отглеждат поколението. Някои са следени, а други са диви. Но скоро стартира размножителният интервал на дивите птици и чакаме нарастване на типа, добави още Христина Клисурова.

Белошипата ветрушка е доста забавен тип птица. Тези птици са малък тип сокол, който преди време е гнездял, в това число и в Пловдив. Обича да бъде покрай хората и гнезди в подпокривните пространства на старите къщи. Интензивното земеделие и нарушаването на местообитанията им е станал причина за изгубването на белошипите ветрушки. Той е мигриращ тип, т.е. в студените зимни дни мигрира в африканските страни като Нигерия и Нигер, означи специалистът.

Там се концентрира огромна част от нашата популация. Знаем това, тъй като имаме сателитни предаватели, които сме поставили на избрани птици и те ни демонстрират пътя на миграцията. Другото, което е доста особено за този тип и което го отличава от другите хищни птици, е, че той е най-вече насекомояден и е от тези, които споделяме, че оказват помощ на хората в селското стопанство, защото изяжда голямо количество скакалци, щурци, попови свине, сколопендри и дребни мишевидни гризачи. По тази причина и мигрира, тъй като по нашите ширини през зимата няма инсекти и на процедура няма с какво да се храни. А когато изхранват дребни, натъртват на насекомите. Белошипата ветрушка е доста потребен за нас тип, описа Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни " Зелени Балкани ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР