Три изследвания показват дали сте в репродуктивна възрастБезплатен скрининг в

...
Три изследвания показват дали сте в репродуктивна възрастБезплатен скрининг в
Коментари Харесай

Д-р Хамани Надин, акушер-гинеколог: Запасите от яйцеклетки могат да се изчерпат още на 30 години

Три проучвания демонстрират дали сте в репродуктивна възраст
Безплатен скрининг в наша инвитро клиника до 20 април

Общоприето е, че междинната репродуктивна възраст на дамата е от 15 до 49 години, само че природата постоянно може да играе по свои лични правила. Някои дами резервират способността си да родят даже след 50 години, медицината познава доста сходни образци. А от време на време запасите от яйцеклетки могат да се изчерпат на 30 години. В подобен случай настава ранна менопауза.

Лекарите предлагат въпросът с раждането да се реши от 20 до 35 години, т.е. в ранна репродуктивна възраст, тъй като по-късно се натрупват разнообразни болести, както и „ повреди “ в гените.

„ Всяка жена има единствено един ресурс от яйцеклетки за целия си живот. Първоначално броят им доближава 6-8 милиона, само че когато се роди момиче, остават единствено 1-2 милиона, като броят им понижава всеки месец. По време на интервала на овулация единствено дребна част се употребява по предопределение и множеството от яйцеклетките умират “, изяснява доктор Хамани Надин, акушер-гинеколог от Москва, експерт по проблематична бременност и спонтанни аборти, основателка на плана Empire of Health.

Този индикатор е самостоятелен за всяка жена. Много зависи от метода на живот, болесттите, наследствеността, предходни интервенции. Можете да разберете капацитета на вашия яйчников запас, като извършите 3 проучвания.

- Анти-Мюлеровият хормон (AMH) демонстрира яйчниковия фоликуларен запас - броя на фоликулите, които евентуално могат да влязат в дейна фаза на напредък. Хормонът доближава пикови концентрации на 20-30-годишна възраст. След 30-те се следи спад в индикатора. Престава да съществува след менопаузата. Нивото на AMH под 1,0 ng/ml демонстрира понижаване на яйчниковия запас, т.е. дребен брой фоликули. При млади дами ниските равнища на AMH могат да демонстрират преждевременна яйчникова непълнота.

- Фоликулостимулиращият хормон (FSH) се създава в хипофизната жлеза и подкрепя узряването на нови фоликули в яйчника. Ако равнището на хормона е прекомерно високо, това значи, че яйчниците реагират едва на него и хипофизната жлеза се пробва да ги подтиква повече. Заедно с ниския AMH, това също демонстрира привършване на яйчниците.

- Ултразвук на тазовите органи. В допълнение към хормоните, за цялостна оценка на яйчниковия запас е належащо да се извърши ултразвук на тазовите органи на 5-ия-7-ия ден от менструалния цикъл. Ултразвукът ще покаже броя на антралните фоликули и положението на ендометриума.

Над 15% от дамите в България, които са в репродуктивна възраст, имат по-малък брой яйцеклетки и затова по-ограничена опция да забременеят по натурален или инвитро метод. Това демонстрира изследване измежду 28 000 дами от 20 до 41 години. По този мотив Инвитро клиника " София " стартира двумесечна скринингова акция с безвъзмездни прегледи за оценка на яйчниковия запас при дами до 37 години. Тя ще завърши на 20 април. Жените би трябвало да се съобразят проучването в клиниката да стане сред 2-рия и 7-ия ден от месечния им цикъл, изяснява доктор Явор Владимиров, експерт по репродуктивна медицина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР