Три изисквания е имала Европейската комисия към МВР за по

...
Три изисквания е имала Европейската комисия към МВР за по
Коментари Харесай

МВР е нарушило всички изисквания на ЕС за джиповете, договорът е подписан след крайния срок

Три условия е имала Европейската комисия към Министерство на вътрешните работи за по план по Фонд " Вътрешна сигурност " на Европейски Съюз " Подкрепа за оправянето с миграционния напън по българските външни граници ", като част от средствата за незабавно подкрепяне в размер на 160 млн. евро, които Европейски Съюз отпусна на Р България през есента на 2016 година. Те е трябвало да са високопроходими (4х4), да са с мощ 2000 кубика и с блокировка на диференциала . Това излиза наяве от подписаното съглашение сред страните за разпределяне на безплатна финансова помощ. 
И трите обаче не са спазени. Вместо 350 автомобила за всевъзможни терени (all-terrain) или високопроходими, от Министерството на вътрешните работи са вписали в техническата спецификация за доставка на 290 коли други условия, на които дават отговор така наречен SUV (Sport Utility Vehicle), или градски спортни коли - с нараснала проходимост. Става въпрос за колите, купени от Great Wall - дали това не беше!
В Закона за придвижване по пътищата за понятието " нараснала проходимост " е обяснено, че то е налице, когато моторните транспортни средства дават отговор на избрани условия за превъзмогване на надолнище, задвижващи оси, челен и заден ъгъл на проходимост, блокиране на диференциала, луфт и други
Според съглашението с Европейска комисия от ноември 2016 година България получава 17.5 млн. евро, с цел да закупи общо 350 патрулни (all-terrain) автомобила. Тяхното предопределение е за наблюдаване от полицията в 30-километрова гранична зона за потребността от гранична отбрана, в това число за поддръжка на информационните системи на българо-турската, българо-сръбската и границата сред България и някогашната югославска граница. Необходимият брой транспортни средства е избран въз основата на разбор на миграционния поток по българските външни сухопътни граници с дължина 818 км, а като обща повърхност това прави 24 550 кв.км. Всяко транспортно средство би трябвало да покрива 61 кв.км от зоната на граничен надзор на Република България, с цел да обезпечи отбраната на външните граници на Европейски Съюз.

По българо-турската граница са планувани в съглашението 136 транспортни средства, от които за Областната дирекция на полицията в Ямбол - 18 автомобила, в Хасково – 54, в Бургас -64.
По българо-сръбската граница са заложени 126 транспортни средства, от които на Областната дирекция на полицията в Монтана - 18 автомобила, във Видин – 54, в София – 36, в Перник – 18.
За българо-северномакедонската граница са предопределени 28 транспортни средства, от които на Областната дирекция на полицията в Кюстендил - 18 автомобила, а в Благоевград - 10.  
За жандармерията са предопределени 60 автомобила съгласно съглашението. Предложеният брой транспортни средства би трябвало да е разграничен сред Монтана, Кърджали и Бургас (25 транспортни средства) и централата в София (35 транспортни средства).  
Според следствие на Eвропейската работа за битка с измамите, чиято абревиатура на британски е OLAF, българското министерство на вътрешните работи е нарушило изискванията на съглашението за разпределяне на безплатни средства, като употребява пари от Европейски Съюз за закупуване на джипове от по-стари хранилища вместо нови полицейски коли, подобаващи за всички терени. ОЛАФ предложи възобновяване на близо 6 милиона евро от европейските фондове . Допуска се опция за наказателно произвеждане против чиновници на министерството.
От Европейската работа за битка с измамите декларират, че Министерството на вътрешните работи е нарушило наредбите на съглашението за разпределяне на безплатни средства, като едностранно е трансформирало изискванията си. По-специално, поради това, че Министерство на вътрешните работи е избрало да закупи редица SUV вместо транспортни средства за всевъзможни терени, които са предмет на съглашението за безплатна помощ.
Заключението на проверяващите е, че е налице незаконно действие (злоупотреба с власт според българския углавен кодекс), засягащо финансовите ползи на Европейски Съюз и то може да е  извършено от чиновници на министерството.
Препоръките към Европейска комисия са България да възвърне 5 948 569 евро на европейския бюджет, а към българската прокуратура - да обмисли откриването на наказателно следствие за корист с власт в интерес на трета страна.
290 автомобила от тези 350 са доставени по контракт от " Българска автомобилна промишленост " ЕАД, обвързвана с Гриша Ганчев, в конкуренция с още 12 компании. Те са с марката " Great Wall Н6 " и са типичните SUV-автомобили. При оповестена планирана цена от 28,4 млн. лв., офертата сдружението е 11,6 млн. лв.. Тоест, с близо 60% по-ниска. Стойността на контракта е съвсем равна на сумата, с която в този момент ОЛАФ предлага България да бъде глобена.
Дали снижаването на изискваните параметри е дало опция на " Българска автомобилна промишленост " да завоюва търга за 290 джипа?! Примерно вместо изисканата 2000 минимална кубатура на колите, заложено в спецификацията е 1600 кубика. За това способстват и променените критерии, като вместо с 60%, цената е с тежест 40%.
Поръчката, извършена посредством ускорена процедура за доставка на 290 автомобила с нараснала (вместо с висока) проходимост е оповестена на 2-ри март 2017 година. Тя е почнала по време на служебното държавно управление на Огнян Герджиков, образувано от президента Румен Радев на 27-ми януари (и необуздано на 4-ти май с.г.), когато министър на вътрешните работи е Пламен Узунов. Председател на комисията по желание на реализатор е Вера Митрева – юридически консултант на министъра.
Договорът с " Българска автомобилна промишленост " е подписан на 22-ри февруари, 2018 година. Подписът под него е на Георги Балабанов – началник на дирекция " Обществени поръчки ".
Докладът на комисията за избор на реализатор е предаден на 19-ти април 2017 година за утвърждение на Балабанов.
 Татяна Дончева: Министерство на вътрешните работи е закупило не украсителен SUV, а напълно яка джипка Татяна Дончева: Министерство на вътрешните работи е закупило не украсителен SUV, а напълно яка джипка
В документите за публичната поръчка за закупуване на колите за Министерство на вътрешните работи няма нищо неправилно. Това изясни пред БНР водачът на „ Дв...
Според напътствията на Европейска комисия за поддействие №12 – доставка на 350 транспортни средства за всевъзможни терени, би трябвало да се организира с ускорена открита процедура. Индикативният график за осъществяване на поръчката е 75 дни от оповестяването. Индикативната дата за сключване на контракта е 15.01.2017 година, а индикативният период за осъществяване на контракта е 8 месеца.!
На процедура поръчката е извършена още по-ускорено - за 49 дни. В уеб страницата на вътрешното ведомство няма оповестени протоколи от работата на комисията, а единствено визираният отчет до Балабанов.
 

 
 Заркова: Прокуратурата още проверява нагласената поръчка за коли в Министерство на вътрешните работи, вътрешният министър към този момент се произнесе Заркова: Прокуратурата още проверява нагласената поръчка за коли в Министерство на вътрешните работи, вътрешният министър към този момент се произнесе
" Не е чудно, че ОЛАФ огласява една от хилядите съмнителни публични поръчки у нас. Чудно е, че не огласява останалите. Тъй или инак,...
 
Няколко дни по-късно – на 4-ти май, пет дни преди за министър да бъде назначен Младен Маринов от държавното управление на Бойко Борисов, решението за избор е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията. Оплакването е за прекомерно ниската цена, дадена от компанията, определена за реализатор, също за марката и модела таблети, които той ще достави. Обосновка по закон се изисква, когато оферираната цена е с над 20% по-ниска (по-благоприятна) от тази на останалите участници.
Комисията е приела мнението на сдружението, че " Оферираните коли се сглобяват в Република България от съставни елементи (повече от 800 бр. за един автомобил), които се доставят от Great Wall Motor Co., Ltd., което е водач в продажбите на SUV коли на най-големия авто пазар в международен мащаб, а точно Китай. Great Wall Motor Co., Ltd. сполучливо развива своята активност, предлагайки своите артикули и на пазари отвън азиатския: Южна Америка, Африка и Европа. Големият размер на произвеждане, натрапен от мощното потребителско търсене на оферирания модел автомобил (над 950 000 продажби за 2015 и 2016 г.), разрешава реализиране на извънредно преференциална цена на съставените елементи, нужни за неговото сглобяване в България, което съставлява събитие по член 72, алинея 2, т. 2 от Закон за обществените поръчки ". И още, че " Изключително удобно събитие, по смисъла на член 72, алинея 2, т. 2 от Закон за обществените поръчки, е използването на доста по-ниски вносни мита на съставените елементи за сглобяване , заради потреблението им за сериен индустриален монтаж на коли (митнически режим за характерно предопределение " Промишлен монтаж " - единствен за Република България при сглобяване на автомобили). Асемблирането на колите на територията на Република България в допълнение снижава тяхната себестойност, заради най-ниските разноски за работна заплата и релативно ниските разноски за комунални услуги, дължащи се на характерните стопански условия в Република България ".
С решението си Комисия за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата по средата на юни месец  2017 година, а Върховен административен съд е удостоверил решението на Комисия за защита на конкуренцията през октомври същата година. Договорът с " Българска автомобилна промишленост " е подписан на 22-ри февруари 2018 година, когато министър на вътрешните работи е към този момент Младен Маринов.
Интересен подробност в него, забележете, е срокът за доставката – " 180 календарни дни, считано от датата на сключване на контракта, само че не по-късно от 25.09.2017 г ". Годината обаче е 2018-та. Логично е да се одобри, че е техническа неточност, само че не е. Формално е спазено условието на Европейска комисия, посочено нагоре: " Предвидено е договорът да бъде приключен до 30.09.2017 година ", както и експлицитният, посочен в проектодоговора период .
 Докладът на ОЛАФ е причислен към дело за търговия с въздействие Докладът на ОЛАФ е причислен към дело за търговия с въздействие
Специализираната прокуратурата е включила материалите, получени от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) по случая с търг...

Това неразбирателство е станало мотив за сериозна кореспонденция сред Звеното за одит на Министерство на вътрешните работи, сред Министерство на вътрешните работи и Европейска комисия., който съставлява 3 612 000 лв., само че Европейска комисия въпреки всичко е приела обяснението за обжалваните процедури. Препоръчва в бъдеще да се прекрати практиката в тези няколко поръчки, като правилно се преценя времето, належащо за провеждането на поръчката, а в обявлението да се упоменава единствено срокът на доставката в дни/месеци, без краен период. 
Това става мотив и след това с изпълнителя да се подпише едно от спомагателните съглашения. Другото е за смяна на марката и модела на таблетите.
Аналогична е била обстановката с доставката на 70 патрулни автомобила с висока проходимост и с други няколко поръчки на ведомството от същия план.  
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР