Три големи гръцки корабни компании спряха транспортирането на руски петрол

...
Три големи гръцки корабни компании спряха транспортирането на руски петрол
Коментари Харесай

Големи гръцки спедитори излизат от търговията с руски петрол

Три огромни гръцки корабни компании стопираха превозването на съветски нефт през последните седмици, с цел да избегнат глобите на Съединени американски щати, които в този момент се постановат на някои компании, пренасящи съветски нефт. Това оповестиха от Ройтерс, като цитират свои източници в промишлеността.

Това е удар за Русия, тъй като по този метод се понижава броя на корабните компании, които са подготвени да транспортират съветски нефт до консуматори в Азия, Турция, Близкия изток, Африка и Южна Америка. Засега три гръцките спедитори Minerva Marine, Thenamaris и TMS Tankers са спрели превозването на съветски нефт през последните седмици, споделиха четиримата търговци.

Thenamaris отхвърли да разяснява търговски въпроси. Minerva Marine и TMS Tankers към този момент не излизат с позиция или коментар.

И трите компании са били дейни спедитори на съветски нефт и горива до септември-октомври, когато са почнали да понижават активността си, съгласно търговците и данни от корабни сътрудници, представени от Ройтерс.

И трите компании са отклонили настояванията за кораби за товарене на съветски недопечен нефт през ноември, съгласно търговци, които преди този момент са си сътрудничили с трите.

Излизането на гръцките спедитори от търговията идва на фона на по-строгите наказания на Съединени американски щати, наложени върху доставките на съветски нефт.

Вашингтон наложи първите наказания на притежателите на танкери в Турция и Обединените арабски емирства през октомври 2023-а. Те транспортират съветски нефт над ценовата граница на Г-7 от 60 $ за барел. Миналата седмица тя наложи наказания на още три кораба.

Страните от Г-7 вкараха таван на цените на съветския нефт в края на 2022 година Таванът на цените разрешава на западните компании да дават транспортни и застрахователни услуги за съветски недопечен нефт, стига петролът да се продава под 60 $ за барел. Санкциите би трябвало да лимитират приходите от съветски експорт.

Основният вид на Русия Urals, с който тя търгува, е над горната граница от 60 $ за барел от средата на юли.
 Как Европейски Съюз понижи вноса на съветски нефт с 90%
Как Европейски Съюз понижи вноса на съветски нефт с 90%

Съюзът стартира импорт от други източници още преди ембаргото да влезе в сила

Руският вид недопечен нефт Pacific ESPO Blend също се търгува над тавана, съгласно данни на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Трите гръцки компании доставят съветски нефт от десетилетия и продължиха да го вършат, даже когато други западни компании се отхвърлиха, с цел да избегнат възходящите опасности от наказания и налагането на таван на цените.Явно е имало за какво, защото търговията с съветски нефт донесе рекордни доходи през последната година на фирмите, които поеха риска и останаха в бизнеса.

Трите гръцки компании ръководят над 100 петролни танкера, които са с потенциала да обработват съвсем целия експорт на нефт от съветските европейски пристанища Приморск, Уст-Луга и Новоросийск от почти 10 милиона тона на месец или 2,4 милиона барела дневно. Имат и флот от по-малки танкери, които транспортират гориво.
 Най-големият търговец на нефт в света още веднъж се обръща към Венецуела, след облекчаването на глобите от Съединени американски щати
Най-големият търговец на нефт в света още веднъж се обръща към Венецуела, след облекчаването на глобите от Съединени американски щати

Той е наел танкер, който ще бъде претрупан с венецуелски нефт през ноември

Русия разчита на своята корабна транспортана компания Sovcomflot и малко известни корабни компании, регистрирани в ОАЕ, Индия, Хонконг, Сейшелските острови, Гана и други места, съгласно търговци и данни за корабоплаването.

Корабите носят знамена на разнообразни страни от Либерия до островите Кук.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР