Три години след опустошителната градушка в Левски градоносните облаци вече

...
Три години след опустошителната градушка в Левски градоносните облаци вече
Коментари Харесай

Битката с градушките: Как се справят в Левски след щети от 2017 г.?

Три години след опустошителната градушка в Левски градоносните облаци към този момент заобикалят градчето. В най-голямата оранжерия в региона, която претърпя вреди за милиони левове през 2017 година, е инсталирана противоградна апаратура, която става известно, носи изгоди за целия град.

Снимка: bTV

Годината е 2017-Та, месецът юли, датата - втори против трети. Този ден от календара хората в Левски ще помнят цялостен живот. Градушка с величина на яйце удря градчето два пъти за няколко часа, през нощта. Пощадена постройка няма. Потрошени са коли, покриви, фасади, стопанства. Стъклено- стоманена оранжерия върху 120 дка повърхност е на сол.

Сценарият е на път да се повтори и предходната година.

" Просто оня огромният шеф от горната страна ни прати един есемес, че е извънредно време да вземем ограничения “, споделя Никола Чакъров, механически помощник в предприятието за био зеленчуци, Левски.

Снимка: bTV

Няколко дни по-късно в оранжерията е сложено оборудване, което разрушава градоносните облаци.

Снимка: bTV

" Много просто нещо, гениално като всяко просто нещо. Имаме бутилки с ацетиленов и имаме ето този конус, който е доста забавен... Бутилките ацетиленов пускат избрана доза от газа в горивната камера, свещ възпламенява този газ и с помощта на този конус, който е особено изчислен нагоре, отпътува шокова вълна, която в действителност е с по- висока температура и разтопява на процедура градоносното ядро на облака “, споделя - Никола Чакъров.

Снимка: bTV

Инсталацията съставлява генератор за шокови талази. Заплахата засича доплеров радар, който изпраща сигнал към оборудването.

Ефектът към този момент е осезателен.

" Преди 20 дни имаше доста мощна стихия, с доста мощен вятър и заваля градушка, като тук в самия обект съвсем не е паднала, до момента в който в най- крайните елементи на града имаше, само че беше мека, дребна и доста бързо се разтопи. Така че, имало е градоносен облак, който е бил с много лед е носел, само че с помощта на оборудването, което имаме, успяхме да се разминем без провали “, изясни Евелина Владимирова, шеф на оранжерията, Левски.

Снимка: bTV
Инсталацията реагира на опасност в радиус от 15 км. В общината не липсвали и сигнали срещу.

" Промяната на климатичните условия тука в нашия регион последните 3-4 години направи общината Левски, по този начин значима за новините с градушки и с бедствия, които хората популацията претърпя... Това беше непозната технология. Имаше известни страхове първоначално, че може да е рискова за здравето, за живота, за газовете, които се изстрелват “, сподели Любка Александрова, кмет на община Левски.

Съоръжението е проверявано неведнъж, макар че надзор над него няма нито една институция. Нарушения не са установени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР