Три години, след като една от къщите, проектирани от арх.

...
Три години, след като една от къщите, проектирани от арх.
Коментари Харесай

Фирмата, съборила емблематична сграда на арх. Шнитер, получи строително разрешение за възстановяването й

Три години, откакто една от къщите, проектирани от арх. Шнитер, бе вандалски унищожена, притежателите на терена получиха строително позволение, което им дава право да построят нова постройка, само че ги задължава да възстановят визията на архитектурния монумент. Разрешението за жилищна постройка с жилища, е издадено от община Пловдив, откакто планът е утвърден от Националния институт по монументи на културата. Предстои да бъде осъществено архиологическо проучване на региона, а по-късно ще стартират и строителните действия. Проектант на бъдещата постройка е арх. Румяна Пройкова, която бе създател и на предходния план, който бе за " ремонт и реорганизация ".



Сградата ще резервира старите си параметри, а планът планува нова сграда в задната част на имота.

Припомняме ви, че на 5 юни 2019 година фасадните стени на постройката, проектирана от бележития проектант Йосиф Шнитер бяха съборени под претекст, че били компрометирани.

Логично избухна скандал, защото паметникът, който е на броени метри от общината, бе погубен окончателно и то при съществуването направен от арх. Румяна Пройкова план. От регион " Централен " стопираха позволение за градеж на вложителя, а прокуратурата образува инспекции.

Образувано бе досъдебното произвеждане и Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт по отношение на Вероника Иванова, по тази причина че е съборила монумент на културата.

Иванова е прокурист на " Неокор Билдинг ", с главен предмет на активност строителство и покупко-продажба на недвижими парцели. През октомври 2017 година сдружението закупува парцела на ул. „ Гладстон “ №12, който включва необитаема постройка, състояща се от три фасадни стени. Носещата структура на постройката е монолитна и се намира в приемливо положение. Няма заплаха да се самосрути.

Сградата има статут на недвижима културна полезност, по смисъла на член 47, т.3 от Закона за културното завещание и съставлява архитектурно-строителен монумент на културата. Построена е през 1910 година за жилище на фамилията на емблематичния пловдивски бизнесмен Куцоглу.

След като къщата бе унищожена, тогавашният зам.министърът на културата Амелия Гешева съобщи, че повода да заубим следващия архитектурен шедьовър е неграмотността на притежателите. " Неведнъж съм казвала, че един от огромните проблеми е неграмотността, некоректността и неуважението на самите притежатели към културното завещание.Това е политика, по която би трябвало да се работи, тъй като очевидно доста от притежателите не осъзнават полезността на постройките, които притежават”, сподели зам.-министър Гешева.

Днес, три години по-късно ровът е като отворена рана в центъра на града, а Вероника Иванова има условна присъда. Тя бе осъдена на 6 месеца отнемане от независимост, отсрочени с 3 години изпитателен период и 2 000 лв. санкция. Наказание - незначително на фона на вандалския акт, породен от сдружението, което ръководи.

След абсурда, Иванова и " Неокор " неколкократно внасяха остарелия план в регион " Централен ", с цел да получат строително позволение. От кметството обаче бяха безапелационни, че е нужен нов план, който да съхранява старите зидове на къщата и да демонстрира постройката в достоверния й тип.

Възможно ли е красивата къща да възкръсне за нов живот или ще забележим следващата бутафорна кооперация?

реставрираната къща в съседство демонстрира, че когато има предпочитание, се намира и метод. Когато предпочитание няма - причина постоянно ще се откри. Наводение, пожар, коронавирус, а за какво не и война.



TrafficNews ще продължи да следи проблема и ще следи по какъв начин тъкмо ще бъде възобновена емблематичната постройка.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР