Три години след избухването на пандемията от Covid-19, италианските власти

...
Три години след избухването на пандемията от Covid-19, италианските власти
Коментари Харесай

Помните ли камионите с трупове в Бергамо? Разследват политици за трагедията

Три години след експлоадирането на пандемията от Covid-19, италианските управляващи оповестиха приключването на огромно следствие за разкриване на виновниците за големия брой смъртни случаи.

Става въпрос за провинция Бергамо, която беше най-засегнатият район в страната, а фрагментите с военни камиони, извозващи трупове от препълнените лечебни заведения, потресоха целия свят.

По публични данни, сред февруари и април 2020 година са регистрирани над 6000 повече смъртни случаи в съпоставяне със същия интервал в предходни години.


Властите в Бергамо не бяха в положение да се оправят с огромния брой смъртни случаи, които непрестанно се увеличаваха. Наложи се намесата на армията, която  транспортираше телата за кремация из цяла Италия. Източник: GettyImages

Затова и ръководството на пандемията стана обект на прокуратурата, а измежду разследваните са някогашният министър-председател Джузепе Конте, някогашният министър на опазването на здравето Роберто Сперанца, шефът на област Ломбардия Атилио Фонтана и някогашният консултант по обществените въпроси Джулио Галера, оповестява Rainews.

Във фокуса на проверяващите са още тогавашният началник на службата по Гражданска отбрана, държавният здравен контрольор, както и координаторът на Научно-техническия комитет в първата фаза на изключителната обстановка. Заподозрените лица са общо 19.

Разследването е извършено в три насоки: неочакваното затваряне и наново отваряне на болничното заведение в Алцано, неналичието на " алена зона " във Вал Сериана и неналичието на обновен пандемичен проект за противопоставяне на пандемичния риск, стартиран от СЗО.

Разследването е " открило съществени пропуски от страна на здравните органи при оценката на епидемиологичните опасности и при ръководството на първата фаза на пандемията ", съобщи прокурор Чиапани.

Разпространението на Covid-19 е подценено, макар че наличните данни са показвали, че обстановката в Бергамо се утежнява, считат от обвиняването. Липсата на решение за локдаун е един от главните въпроси, с който се занимава прокуратурата в Бергамо в опит да открие чия е виновността за разрастването на епидемията.

Прокуратурата обаче категорично акцентира, че приключването на следствието не значи връчване на обвинителен акт. Извършената работа, споделят магистратите, е била " извънредно комплицирана в доста връзки и е включвала деликатни оценки по отношение на конфигурирането на хипотетичните закононарушения, териториалната подготвеност и съществуването на причинно-следствена връзка за задачите на възлагането на самостоятелни отговорности ".

Конте: Готов съм да подпомагам на управляващите

''Научавам от пресслужбите вести, свързани с следствието в Бергамо. Веднага предлагам оптималната си подготвеност да подпомагам на правосъдната власт. Спокоен съм за това, че съм работил с оптималната ангажираност и цялостно възприятие за отговорност в един от най-тежките моменти, преживявани от нашата република'', разяснява експремиерът Джузепе Конте.

Сперанца: Винаги съм работил в полза на страната

''От осведомителните организации узнавам за следствието в Бергамо. Винаги съм считал, че всеки, който е носил отговорност в ръководството на пандемията, би трябвало да е подготвен за доклад. Аз съм спокоен и убеден, че постоянно съм работил дисциплинирано и честно, само в полза на страната. Както постоянно, имам цялостно доверие в правосъдната система, разяснява някогашният здравен министър Роберто Сперанца.

Галера: Максимално съдействие на правосъдната власт

" Все още не съм получил никакъв формален акт. Но съм спокоен и ще подсигурявам, както постоянно съм го правил, оптимално съдействие на правосъдната власт ". Това съобщи някогашният консултант по обществените въпроси на област Ломбардия Джулио Галера.

" Сблъскахме се с Covid-19  абсолютно неподготвени и въз основа на дребното информация, с която разполагахме, взехме най-подходящите решения за справяне в изключителната обстановка ", добави той.

" Такова дълго и комплицирано следствие се състои от хиляди страници процесуални документи, доста от които са от техническо естество. Ако отчетите се потвърдят, ще желаяме цялото належащо време за разглеждане на актовете и подготовка на разпити, с цел да може да се откри правилността на дейностите, подхванати по време на изключителната обстановка ".

Семействата на жертвите: Историята на изтреблението се пренаписва

" От през днешния ден се пренаписва историята на изтреблението в Бергамо и Ломбардия, историята на нашите фамилии, на виновните, довели до нашите загуби. Историята на една Италия, която е не запомнила какво се случи напролет на 2020 година, не поради Covid-19, а поради точни решения или липса на решения ".

Това написа асоциацията на роднините на жертвите на Covid-19 във връзка приключването на следствието в Бергамо.

" Винаги сме се борили за истината за нашите близки - изяснява Управителният съвет на асоциацията, макар оглушителното безмълвие, белязало тази история. Продължихме напред, като се доверихме на правосъдната система и през днешния ден не можем да създадем нищо друго, с изключение на да благодарим на доктор Рота, на нейния екип и на прокурора на Бергамо Антонио Чиапани. Това решение не ни връща нашите близки и не заличава сълзите, които проляхме, само че уважава паметта на тези, които заплатиха от първо лице ", допълват роднините на жертвите на пандемията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР