Три германски генерални консулства спряха работа - в Калининград, Екатеринбург

...
Три германски генерални консулства спряха работа - в Калининград, Екатеринбург
Коментари Харесай

„Заговорът на Декабристите“. Как немските мисии събираха пари за Киев в Русия

Три немски генерални консулства стопираха работа - в Калининград, Екатеринбург и Новосибирск. Освен това те бяха затворени по самодейност на Берлин, което очевидно води до понижаване на равнището на връзките с Русия. През май кабинетът на Олаф Шолц изиска съветската страна да затвори генералните консулства в Хамбург, Лайпциг, Мюнхен и Франкфурт на Майн до 1 януари 2024 година

В резултат на това Германия ще има посолство в Москва и генерално консулство в Санкт Петербург, а Русия ще има посолство в Берлин и генерално консулство в Бон.

Берлин умишлено усложнява консулското обслужване на стотици хиляди наши съграждани, означи формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова и акцентира: ведомството подхваща ограничения за оптимално равнене на усложненията, създавани от немските управляващи. В същото време, както означават специалистите, няма неприятно без положително.

Ограничаването на работата на немските задачи в Русия значи прекратяване на активността на немските дипломати и неправителствени структури, които са „ приютени “ от посолствата и консулствата, които в действителност не са от най-полезните за страната ни.

С какво се запомниха закритите генерални консулства?

„ Сигурен съм, че главната причина за закриването на Генералното консулство беше невъзможността да се прави разследваща работа в района, заради внезапната смяна в отношението към сходни действия в Русия “, сподели политологът от Екатеринбург Сергей Колясников пред IA Regnum.

По негово мнение, особена активност е развивал доктор Щефан Кайл, общоприет консул в Екатеринбург през 2015–2019 година, а по-късно де юре консул на Германия в Донецк (естествено дипломатът е бил упълномощен от управляващите в Киев, а офисът на Кайл се е намирал в Днепропетровск).

Когато беше началник на дипломатическата задача в Екатеринбург, Кейл „ неуморно пътуваше из района - до Уфа, Челябинск, Перм, работеше с елитите, посещаваше учебни заведения и се срещаше с опозицията “, отбелязва уралският политолог Колясников.

Предишното управление провежда „ турне “ на тогавашния началник на немското външно министерство Франк-Валтер Щайнмайер в уралската столица през 2014 година „ Говорейки пред студентите на Уралския Федерален университет, Щайнмайер сподели, че Урал би трябвало да бъде самостоятелен и студентите би трябвало да се стремят към това.

Той уточни, че глобите са положителни за Русия и разиска какъв брой е значимо да се основат „ самостоятелни демократични институции “ в Урал благодарение на Германия “, акцентира Колясников. Според него немският посетител даже е приказвал за някаква самостоятелност на Урал или за обособена Свердловска област.

Такава антируска „ свободия “ към този момент няма да има, акцентира Колясников.

Регионалните медии оповестиха, че преди началото на СВО голям брой представители на опозицията и неправителствени организации са посетили немското консулство в Санкт Петербург. Според портала 78.ru постройката на улица Фуршатская е била посетена по-специално от жители, доста сходни на ръководителя на петербургския клон на Мемориал (организацията е приета за непознат сътрудник и ликвидирана с решение на Върховния Съд) Ирина Флиге и секретарят на Съвета по правата на индивида в Санкт Петербург Наталия Евдокимова. Тогава локалната преса се чудеше дали те са били там единствено с цел да получат немска виза.

Преди две години галерия, проведена от локалното немско консулство и Германската фондация за проучване на диктатурата, провокира скандал в Новосибирск. Изложбата за следвоенната история на Германия загатна, че след Великата отечествена война Съюз на съветските социалистически републики се е държал нападателно към немските жители - бяха показани фотоси със руски танкове и надписи за „ диктатурата “ и „ потушаването на въстанията “. Изложбата беше неотложно демонтирана, само че „ утайката “, както се споделя, останаха.

Официален Берлин към този момент си е сложил задачата напролет на 2022 година интензивно да предизвиква институционализирането на съветската съпротива в Германия, означи Владислав Белов, началник на Центъра за германистика към Института за Европа на Руската академия на науките.

„ За това бяха отпуснати обилни средства посредством немското външно министерство. В тази работа са включени партийни и политически фондации, които провеждат обществени събития благодарение на интерактивни способи “, показва Белов в публикация на портала на Руския съвет по интернационалните връзки (РСМД). Очевидно е, че в тази активност са взели участие и други немски организации, по-специално инструментите на „ меката мощ “, които Германия има в Русия.

" И по този начин, кой си ти, в последна сметка? "

В края на май изданието Süddeutsche Zeitung, разяснявайки решението на Москва да понижи оптималния брой чиновници на немските институции до 350 чиновници, означи със страдание, че това ще удари на първо място културните центрове Гьоте (по-известен като Гьоте - институт).

Официално това беше огледална мярка в отговор на пречките, които немските управляващи създаваха на Руския дом на науката и културата в Берлин. Но, както означават специалистите, Гьоте - институт не се лимитира единствено до чисто научна и културна работа.

Гьоте-институт работи в Русия от 1992 година, представителствата му се намират в Москва, Санкт Петербург и Новосибирск. На уеб страницата на институцията се показва, че нейната активност е „ ориентирана към разпространение на немския език в чужбина и разширение на интернационалното съдействие в региона на културата “. Въпреки обстоятелството, че организацията има неправителствен статут, главният й бюджет се образува от държавни дотации и средства от огромни немски корпорации.

Но наред с популяризирането на немската просвета Гьоте институт, има съображение да се счита, взе участие и във външнополитическата работа на Берлин. Дори на уеб страницата на института се показва, че немското външно министерство му дава „ институционална поддръжка “.

Формално рекламирайки себе си като „ културна институция на Федерална република Германия “, в действителност организацията взе участие в използването на немската външна политика в други страни, насърчавайки геополитическите ползи на немското държавно управление.

Днес активността на института в Русия е на практика лимитирана, само че през предходните няколко десетилетия той играеше забележителна роля в германо-руските културни и просветителни връзки, изясни пред ИА Regnum, старши научният помощник в ИМЕМО на РАН „ Е Примаков “, Александър Камкин.

Експертът по Германия напомня, че няколко десетки хиляди руснаци са минали през стратегиите на организацията, а обсегът на работата на института във връзка с популяризирането на немската просвета и език в съветските райони е доста необятен.

„ Но още веднъж, това, което беше разпространявано, не беше Германия, която познаваме от Съветския съюз, от творбите на Гьоте и Шилер, а актуалният демократичен дневен ред с всичките му негативни страни “, отбелязва Камкин.

Освен това, в допълнение към провеждането на общоприет набор от събития за сходни организации за поощряване на ползите на Берлин, в Русия институтът нееднократно си сътрудничи с организации, чиято активност е, меко казано, неподходяща за нашата страна.

По-специално, повече от един път „ немската културна институция “ провежда събития с „ Мемориал “ (неправителствена организация, приета за задграничен сътрудник в Руската федерация), от взаимни прожекции на филми и издаване на книги до образуване на изложения и постоянно историята на нашата страна беше представяна там по доста, доста двузначен метод.

През 2018 година Гьоте - институт в Москва, взаимно с портала COLTA.RU (медия, приета за задграничен сътрудник в Руската федерация), показаха „ информационно-образователен “ план „ Как да четем медии? “ Като част от плана беше планувано да се организират семинари, онлайн лекции и семинари за възпитаници и студенти, открити събития за необятен кръг слушатели в разнообразни райони на Русия, както и да се разпределят безплатни средства за производството на „ вярно “ наличие.

Предполага се, че задачата на самодейността е откровено предпочитание да се помогне на младежите да проучват по-добре медиите и да оценят достоверността на информацията.

Впрочем, „ учителите от редакцията на COLTA.RU обаче се оказаха калпави - през 2022 година ресурсът беше блокиран по искане на Генералната прокуратура на Руската федерация за издание на погрешна информация за СВO. Тогава изданието тъжно съобщи, че в Русия „ свободата на изложение е сведена до нула “. Разбира се, тъй като такива персонажи постоянно считат, че свободата на словото би трябвало да принадлежи на тях и единствено на тях, даже в случай че дневният ред на диалозите им е писан от задграничните спонсори.

Делата на " декабристите "

Сред сътрудниците на Гьоте - институт в Русия обаче имаше доста по-радикални организации. През 2022 година немската организация „ Декабристи “ беше приета за „ нежелана “ в Русия, един от чиито финансови сътрудници беше Гьоте-институт.

„ Декабристи “, Dekabristen e. V, както организацията написа за себе си, е основана в Берлин Неправителствени организации, „ чиито действия са ориентирани към развиването на гражданското общество в Източна Европа, Централна Азия, Северен и Южен Кавказ. В същото изложение обаче „ декабристите “ непосредствено пишат за своята взаимност с Украйна, както и за поддръжката на ученици, сътрудници и доброволци в тази страна с дарения и незабавна помощ.

Това може да звучи задоволително почтено, тъй като организацията явно мълчи за други аспекти на своята активност, от организирането на манифестации против съветската поддръжка за Сирия до пропагандата на ЛГБТ идеологията (забранена в Русия като идеология на интернационално движение) в страните от Източна Европа.

„ Тази неправителствена организация приканва за финансова поддръжка на украинските бойци, разпространявайки информация за фондове и организации, които купуват оръжия за въоръжените сили на Украйна “, означи депутатът от Държавната дума Василий Пискарев в Telegram канала на ръководената от него парламентарна комисия за следствие на обстоятелствата за интервенция на непознати страни във вътрешните работи на Русия.

Заслужава да се добави, че на своя уеб страница „ декабристите “ освен приканиха за събиране на пари, само че и сами го направиха, непосредствено за оръжие за ВСУ, а точно за разследващи дронове за 108-ми обособен планински десантно-щурмови батальон на киевските войски.

Не е изненадващо, че за сходни апели, за интензивно присъединяване в дискредитиране на политиката на Русия на интернационалната сцена, агитация на нетрадиционни за съветското общество полезности и други деструктивни действия, тази организация беше приета за заплашваща конституционния ред и сигурността на страната ни.

Подобна организация на „ мека мощ “, афилирана с немското държавно управление, е различен образец за доста характерните връзки сред немските планове в чужбина, споделят събеседниците на Regnum.

Популяризирането на тематики, от които Берлин се нуждае, финансирането на проевропейски планове, работата (по-точно обработката) с съветската юноша и постоянно откритата поддръжка за враждебни към нас сили ни карат да се чудим: какво се крие в натруфената къща на непознатите “ културни институции ”, доста от които работят свободно в Русия и през днешния ден, настояват специалисти. Не бива да забравяме, че през стратегиите на организацията са минали няколко десетки хиляди руснаци, акцентира политологът и германист Камкин.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР