Три дни след влизането в сила на държавната отстъпка от

...
Три дни след влизането в сила на държавната отстъпка от
Коментари Харесай

За проблем със софтуера за отстъпката за горивата сигнализират от бензиностанции

Три дни след влизането в действие на държавната отстъпка от 25 ст. за горивата, притежатели на бензиностанции в района на Велико Търново, се оплакаха от проблеми при използването й. Най-сериозното терзание е, че има проблеми със софтуера. Те освен забавят работата и отхвърлят клиентите, само че провокира и опасения, че няма да получат в законовия период, парите от отстъпката, които към този момент начисляват.

Марин Песаров ръководи дребна бензиностанция в Горна Оряховица. Казва, че от събота до през днешния ден софтуерът, с който регистрират начислената отстъпка от 25 ст. няколко пъти създавал проблеми при въвеждането на регистрационните номера на колите, което е наложително при подаването на документите към Национална агенция за приходите.

„ Появиха се проблеми със зареждането на природния газ. Тази записка, която не изписва номера на автомобила, ние не можем да я запишем в протокола, с цел да си получим назад отстъпката, която клиента, по този начин или другояче не я е заплатил.! ", споделя Марин Песаров, притежател на бензиностанция.

От Национална агенция за приходите не дадоха отговор на питане на Българска национална телевизия, каква е повода за софтуерния проблем и дали бележките, на които не са отразени регистрационните номера на колите, ще бъдат приети. Друг проблем тук е, че с цел да обслужват бързо клиентите си по новата мярка се наложило да назначат още един чиновник, освен това без да е ясно какво ще се случи когато парите по програмата свършат.

„ Трябва още един човек да назначим на работа, който да се занимава особено с попълването на данните на автомобила в офиса. Другият проблем, който ще бъде, е когато свършат парите, които са гласувани от бюджета. Нямаме изясненост до по кое време ще можем да ги употребяваме и това, че са свършили парите от бюджета. Има прочут риск, тъй като ние, в някои случаи не получаваме цялостната сума, не можем да я докладваме в данъчната декларация към Национална агенция за приходите, навреме тази отстъпка излиза от нашия джоб. ", споделя споделя Марин Песаров.

В студиото на „ Денят стартира ", ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев съобщи, че регламентът за използване на мярката е допустимо най- опростения и ефикасен за всички страни.

„ Т.е. не се постановат никакви промени в електронните системи с фискална памет от една страна, въпреки това няма тази тежка работа, която беше планувана в първичната версия на схемата, т.е. да се взима персоналната карта на човек, да се вкарва персоналната карта на индивида, нещо, което доста щеше да затрудни обстановката. Това, което в този момент се прави е нещо доста простичко. " - счита Бенчев.

Светослав Бенчев съобщи още, че държавната отстъпка за горивата ще продължи най-вече шест месеца

„ Важното е да се каже, че наклонността успокои цените и ги остави на тези равнища, които ги виждаме и се надяваме те да останат до края на месеца. Нека да забележим пазарите. Ако трендовете вървят надолу, няма причина и при нас да не се усети на колонките. ", споделя той.

От Българската петролна и газова асоциация мярката показаха, че мярката е добра, а цените на горивата у нас към момента са най-ниски по отношение на другите страни в Европейския съюз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР