Три четвърти от държавите по света страдат от прекомерно замърсяване

...
Три четвърти от държавите по света страдат от прекомерно замърсяване
Коментари Харесай

Три четвърти от държавите страдат от замърсяване с микрочастици въпреки спада им заради пандемията

Три четвърти от страните по света страдат от прекалено замърсяване с микрочастици през 2020 година, което е отговорно за доста от преждевременните смъртни случаи. Това се случва макар забележителния спад в замърсяващите действия поради коронавирусната пандемия, съобщи френската осведомителна организация Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Проучванията позволяват, че излагането на нечист въздух усилва уязвимостта към Ковид-19 и евентуално благоприятства циркулацията на вируса.
Подобрението на качеството на въздуха през 2020 година беше регистрирано в многочислени районни изследвания. Същевременно беше следено и повишаване на замърсяването с премахването или облекчаването на рестриктивните мерки.

"Много райони по света претърпяха невиждани, само че краткотрайни усъвършенствания в качеството на въздуха си през 2020 година, защото рестриктивните мерки, дължащи се на Ковид-19, доведоха до внезапен спад в потреблението на изкопаеми горива ", отбелязва Лори Миливирта от Центъра за проучвания на силата и въздуха (CREA), с чието съдействие е направен отчетът. Според анализаторите този спад е разрешил "да се предотвратят десетки хиляди смъртни случаи " в света.

84% от страните са следят спад на замърсяване на въздуха с фини частици с диаметър под 2,5 микрона

Общо 84 на 100 от страните са следили понижаване на равнищата на замърсяване на въздуха с фини частици PM2,5 (с диаметър под 2,5 микрона), показва отчетът, формиран от изследователския отдел на швейцарската компания Ай Кю Еър (IQAir) и "Грийнпийс ", основан върху данни от наземни наблюдателни станции.
От 106-те страни обаче, за които са налични данни, единствено 24 дават отговор на стандартите на Световната здравна организация (СЗО) за равнищата на тези частици, чийто диаметър се равнява на една трета от човешки косъм. Малкият размер разрешава на частиците да проникват в кръвоносната система през белите дробове, което води до астма, рак на белия дроб или сърдечносъдови болести.
По-голямата част от седемте милиона преждевременни смъртни случаи в света, приписвани от СЗО на замърсяването на въздуха, са породени от частици PM2,5, идващи от пясъчни стихии, горски пожари, земеделие, индустрия и изгаряне на изкопаеми горива.

Южна и Източна Азия са най-засегнатите региони през 2020 година

През 2020 година Южна и Източна Азия са най-засегнатите от частици PM2,5 райони. В Бангладеш, Индия и Пакистан се намират 42 от 50-те най-замърсени градове в света и 49 от 50, в случай че се добави Китай, където 86% от градските измервания регистрират общо усъвършенстване.

Както и през 2019 година, по този начин и през 2020 година, най-замърсената столица е Делхи. Следват Дака, Улан Батор, Кабул и Доха. Исламабад е на 11-о място, Пекин - на 15-о.
Най-слабо засегнатите столици са Стокхолм, Хелзинки и Уелингтън. Рядко изключение от световния спад вършат Съединени американски щати, където е регистрирано приблизително 6,7% нарастване на замърсяването с PM2,5, което се дължи на мегапожарите, бушували в северозападната част на страната. В резултат 38% от оценените американски градове не са отговаряли на стандартите на СЗО през 2020 година, спрямо 21% през 2019 година

Според последни данни на Европейската комисия 17% от преждевременни смъртни случаи в България се дължат точно на фините прахови частици. През 1/3 от времето България е изложена на замърсяване с микрочастици.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР