Три балтийски държави - Естония, Латвия и Литва, както и

...
Три балтийски държави - Естония, Латвия и Литва, както и
Коментари Харесай

Високо напражение: Литва, Латвия, Естония и Полша искат пълно затваряне на границите с Беларус

Три балтийски страни - Естония, Латвия и Литва, както и Полша, разискаха предложение за цялостно затваряне на всички гранични пунктове с Беларус.

Очаква се окончателното решение да бъде реализирано на диалозите във Варшава на 28 август, заяви литовската държавна осведомителна организация, като се базира на изказване на министъра на вътрешните работи Агне Билотайте.

" Основният ни фокус и цел са да имаме допустимо най-вече граничари на границата, тъй като там се нуждаем от максимален брой чиновници ", добави тя.

Обсъждането се организира на фона на продължаващия спор сред Москва и Киев, а четирите страни, които вземат участие в диалозите, са членове на НАТО, които поддържат Украйна против Русия, която стартира набези на 24 февруари предходната година и има поддръжката на Беларус.

Освен това Полша, Латвия и Литва неотдавна оповестиха ограничения за усилване на защитата на границата с Беларус, базирайки се на заканите за сигурността, подбудени от наличието на съветската частна военна компания „ Вагнер " в Беларус и увеличението на опитите за нелегално прекосяване на границата, за което упрекват Минск.

Междувременно литовското държавно управление разгласи, че от петък ще затвори два гранични пункта на границата с Беларус.

Въпреки това други четири гранични пункта с Беларус към този момент ще останат отворени, допълниха представители на кабинета.

Правителството съобщи, че решението е взето заради геополитическите съображения и нуждата да се понижат заканите предвид на наличието на Вагнер в Беларус.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР