Три български проекта, целящи да намалят смъртността при засегнати от

...
Три български проекта, целящи да намалят смъртността при засегнати от
Коментари Харесай

ЕС инвестира над 1 млн. евро в български проекти, борещи се с рака на гърдата

Три български плана, целящи да понижат смъртността при наранени от рак на гърдата, са получили финансиране от Европейския съюз в размер на общо над 1 млн. евро през последните години. Чрез своите изследвания, подходи и взаимна работа с учени от цяла Европа екипите зад MaXIMA, Phasetomo и HypoSense работят в посока подобряването на методите за диагностика и лекуване на заболяването. В колаборация с учени от Италия и Белгия, българският екип на MaXIMA основава база данни с реалистични 3D модели на злокачествени тумори на гърдата, които могат да усъвършенстват актуалните диагностични техники и да създадат ранното разкриване на заболяването доста по-лесно. От тази година базата данни е налична за редица проучвателен екипи, лекари и производители на здравна инсталация.

Ракът на гърдата е най-разпространената форма на рак измежду дамите и тази с най-високи равнища на смъртност. Всяка година над 400 000 нови случаи на дами, наранени от рак на гърдата, са регистрирани в Европа и това прави потребността от развиване на технологиите за диагностика, лекуване и предварителна защита извънредно огромна. Борбата с заболяването е измежду главните цели на Европейския съюз, по тази причина от 2007 година насам са вложени близо 536 млн. евро в общо 1 154 плана, целящи да подобрят предварителната защита, диагностиката и лекуването. Три от тях са български и са осъществени в партньорство с водещи институции и екипи от Европа.

Ключова информация за рака на гърдата в Европа ( EU28) :

  • 40 5 000 дами, диагностицирани с рак на гърдата в Европа всяка година
  • 1 от 8 дами в Европа развива рак на гърдата в някакъв миг от живота си
  • Ракът на гърдата е най-често публикуваната форма на рак измежду дамите - 27% от всички случаи в Европа съгласно данни на СЗО
  • Над 1 млн. евро вложени в български планове, борещи се с заболяването
  • 1 154 европейски плана в региона на рака на гърдата, финансирани общо с близо 536 млн. евро от 2007 година насам

Подобряване на диагностиката и лекуването на рака на гърдата в Европейския съюз

Финансирането на научни планове и изследвания в региона на рака на гърдата е главен фокус за Европейския съюз. Тази поддръжка разрешава на експерти от редица държави-членки да обменят опит, познания и хрумвания с специалисти от други страни , трансформирайки Европа в водач във връзка с взаимните начинания за битка с заболяването. Партнирайки си, екипите от цяла Европа имат опция да подобрят методите за диагностика, лекуване и предварителна защита посредством новаторските си изследвания и подходи. Усилията на Европейския съюз не стопират дотук. Чрез Европейската самодейност против рака на гърдата (ECIBC) Европейски Съюз наложи стандарти във всички страни-членки за повсеместен скрининг, диагностика и грижа, които усилват възможностите за сполучливо лекуване и оцеляване на пациентите с 18%.

България с основна роля в битката с заболяването

В този подтекст български учени си сътрудничат със своите сътрудници от цяла Европа, обединени от общата цел да подобрят техниките за диагностика на рака на гърдата.

Туининг планът MaXIMA , управителен от екипа на доцент Кристина Близнакова в колаборация с научни екипи от Италия и Белгия, е образец точно за българския теоретичен капацитет в региона и основната роля на инвестицията на Европейски Съюз. MaXIMA е финансиран с 998 050 Евро по стратегия „ Хоризонт 2020 “, програмата на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения. Проектът сплотява напъните на водещи учени от 3 европейски страни и има действителния капацитет да способства доста за усъвършенстването на технологии за диагностика на рак на гърдата. Работейки взаимно, екипите се концентрират върху основаване на база данни с реалистични 3D модели на злокачествени тумори на гърдата, посредством които могат да се усъвършенстват актуалните техники, като тримерна и фазово-контрастна мамография. Това от своя страна може да направи ранното откриването на заболяването освен допустимо, само че и по-лесно. От тази година свободен достъп до базата имат и други проучвателен екипи, лекари и производители на здравна инсталация. Наред с научноизследователската активност, екипът работи и върху основаването на мобилно приложение за оценка на риска от заболяване на рак на гърдата. Идеята е насъбраните познания да са в интерес на дамите и предварителната защита на заболяването. Приложението е създадено и е в развой на оценка от медицински специалисти, преди публично да бъде пуснато на пазара. Повече за плана може да бъде намерено тук.

Проектът Phasetomo е предходник на MaXIMA и управителен още веднъж от доцент Близнакова. Проектът е получил финансиране в размер на 100 000 Евро и е завършил в средата на 2016 година Целта му е била да бъде основан симулационен инструмент за генериране на фазови контрастни изображения, както и 3D логаритъм за фазово контрастна томосинтеза на гърдата (използвани по-късно и като част от MaXIMA). Повече за плана може да бъде намерено тук.

Проектът HypoSense въпреки това сплотява напъните на шест страни, измежду които и България. Инвестицията в българските сътрудници по плана, СУ „ Св. Климент Охридски “, е в размер на 403 162,50 Евро, като планът към момента не е завършил. Целта на научните екипи е да разработят необятно признат и неинвазивен способ за следене на прогресията на рака на гърдата в ранните стадии. Това от своя страна ще помогне на лекарите и особено на онколозите да вземат по-осведомено решение за нужната терапия, тъй че тя да помогне оптимално. Повече за плана може да бъде намерено тук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР