Трезорът, който вече е бар.Трезор на банка се превърна в

...
Трезорът, който вече е бар.Трезор на банка се превърна в
Коментари Харесай

На 70 км от България: Трезор на банка стана бар

Трезорът, който към този момент е бар.
Трезор на банка се трансформира в бар. Но в Букурещ. Само на 70 км от България. Става въпрос за постройката на някогашна банка в остарелия център на румънската столица. Срещу 42 млн. $ тя към този момент е хотел. Който мине покай нея, вперва очи. Украса от кристални полилеи и ретро возила, паркирани начело притеглят незабавно вниманието на минувачите.

Някогашният офис на ръководителя на банката през днешния ден е президентският апартамент на хотела. Коктейлите се сервират в бар, ситуиран в някогашния сейф на финансовото институция.

Обновяването и реставрацията на постройката, която е със статут на исторически монумент, не престават три години. Местни майстори съумяват да възстановят присъщия жанр на Румъния от интервала сред двете международни войни.

Цената на една нощувка там стартира от 200 евро.

Основана през 1848 година, „ Марморош Бланк Банк “ в началото функционирала като комерсиална къща, която се занимавала с търговия на строителни материали и с кредитиране. Постепенно институцията се трансформирала в банка и е имала изключителното право да взе участие в бизнеса за закупуване на оръжия, нужни в румънската война за самостоятелност (1877 г.).

По-късно финансира построяването на железопътни линии и основава серия от индустриални предприятия като Захарната фабрика „ Китила “, Циментовата фабрика „ Браила “ и Фабриката за хартия „ Скайени “.

През 20-те години на предишния век „ Марморош Бланк “ е най-мощната комерсиална банка в Румъния. През 1923 година има 30 представителства по целия свят, в това число в Ню Йорк, Лондон, Париж и Истанбул.

В резултат на международната икономическа рецесия през 1930 година „ Марморош Бланк Банк “ изпада в неплатежоспособност, а по-късно и във банкрут.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР