Трезор, изграден на арктически остров, за да запази семената на

...
Трезор, изграден на арктически остров, за да запази семената на
Коментари Харесай

Ирак и Уругвай депозират семена в арктическото хранилище в Норвегия

Трезор, построен на арктически остров, с цел да резервира семената на разнообразни културите по света от войни, заболявания и други произшествия, получи нови депозити през вчерашния ден, в това число за първи път от Ирак и Уругвай, оповестиха от Министерството на земеделието и храните на Норвегия, оповестява Българска телеграфна агенция.

Глобалното вместилище за семена, ситуирано във постоянно замръзналите пещери на остров Свалбард, прочут у нас и като Шпицберген, по средата сред континентална Европа и Северния полюс, се отваря единствено три пъти годишно, с цел да се ограничи излагането на семената в него на външни въздействия.

Открит през 2008 година, трезорът работи като последна инстанция за национални и районни генни банки и изигра основна роля сред 2015 година и 2019 година при възобновяване на сбирките от семена, развалени по време на войната в Сирия.

Повече от 45 000 проби от семена от 13 генни банки от Азия, Австралия, Европа и Латинска Америка бяха добавени през вчерашния ден, като общият брой на депозитите доближи над 1,2 милиона за първи път, се споделя в изказване на норвежкото министерство.

Първият депозит на Ирак се състои от 418 семена от диви и култивирани типове, в това число пшеница и ориз, до момента в който първичната доставка на Уругвай идва под формата на 1892 семена от пшеница и ечемик.

" Участието на страни в задачата на " Сийд волт " (Seed Vault) е жизненоважно за сключване на застраховката живот, която съставлява генетичното многообразие ", разяснява Щефан Шмиц, изпълнителен шеф на " Кроп концерн " (Crop Trust), който ръководи оборудването дружно с Норвегия.

Южна Корея и Мексико също бяха измежду нациите, създали депозити в сряда.

Светът е култивирал над 6000 разнообразни растения, само че специалистите на Организация на обединените нации споделят, че в този момент получаваме към 40 % от калориите си от три съществени култури - царевица, пшеница и ориз, което прави питателните доставки уязвими, в случай че изменението на климата аргументи спад на реколтата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР