Тревожният сблъсък между Косово и Сърбия отчасти се дължи на

...
Тревожният сблъсък между Косово и Сърбия отчасти се дължи на
Коментари Харесай

Алиша Кърнс: Грешката, която Западът направи с Русия, сега се повтаря и със Сърбия

„ Тревожният конфликт сред Косово и Сърбия частично се дължи на това, че Западът се е съсредоточил върху това да не предизвика Белград след нахлуването на Русия в Украйна “, счита английският народен представител Алиша Кърнс. Според нея грешката, която Западът направи с Русия, се повтаря и със Сърбия, заяви „ Коха “.


Председателката на парламентарната комисия по външни работи на Англия е декларирала, че Обединеното кралство, Германия, Франция и Италия би трябвало да отстранен ограниченията против Косово и да оставят метода Белград да бъде в центъра.

" Западът демонстрира на Балканите неуспеха на това да имаш опора, а също по този начин демонстрираме, че не сме научили уроците от напъните за въздържане на Русия. Имахме цялостния приоритет по какъв начин да не безпокоим или дразним Русия, в ущърб на тези към нея. Абсолютно същото нещо се случва и в Западните Балкани ", съобщи тя.

Кърнс е първият интернационален глас, който сигнализира за навлизането на сръбско оръжие в Косово. По-рано през годината тя обществено съобщи, че сръбски бойци внасят оръжия в сръбските православни църкви. Точно в региона на Банския манастир в Звечан откриха леговище сръбски паравоенни формирования, които през септември нападнаха косовската полиция. След като умъртви служителя на реда Африм Буняку, при последвалата акция на полицията бяха убити трима нападатели от групата, провела терористичната офанзива. Косовската полиция конфискува тежки оръжия на стойност милиони. Милан Радойчич, някогашен заместник-председател на „ Сръбската листа “ (партията на косовските сърби – бел.ред.), пое отговорност за нападението. Той беше задържан от Сърбия, само че по-късно беше освободен при изискване, че няма право да напуща Сърбия.

" Оръжията са влизали от Сърбия посредством коли за спешна помощ в Косово и са били съхранявани в църкви. И какво видяхме? Оръжия, които явно са пристигнали от Сърбия... Двама от терористите, убити в деня на нападението, са били водачи на коли за спешна помощ. И къде са се скрили? В един манастир ", сподели английският народен представител.

Кърнс описа и за оръжията, които е видяла в Косово. Тя съобщи, че видяното потвърждава, че не става въпрос за инцидентна формация. Заради обвиняванията и́ сръбският президент Вучич изиска да стартира следствие против Кърнс. Тя съобщи, че дейностите на Вучич отразяват несигурността му по отношение на нейните изказвания.

Британският законодател е предизвестила, че обстановката остава напрегната.

" Няма признаци, че проведените незаконни групи в Косово са спрели да работят. Няма признаци от страна на Сърбия, че е не запомнила фантазиите си за Косово. Международната система е съизвършител в изказванието, че към Косово няма проведени незаконни групи ", сподели тя.

Кърнс предизвести, че Западът би трябвало да употребява в по-голяма степен доказателствата, с които разполага, и да работи против мрежата за контрабанда на оръжие.

" Международната общественост разполагаше с доказателства - и е допустимо някои от тях да бъдат оповестени ", продължи тя. " Проблемът е в умиротворяването на Белград ".

Кърнс изиска от Запада да окаже напън върху Белград.

" Не можем да приемем предпоставката, че Сърбия в никакъв случай няма да признае Косово. " Косово не може да се откаже от устрема си за цялостна западна интеграция ", заключи тя./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР