Тревожни данни за икономическита нагласи на българите през следващите месеци

...
Тревожни данни за икономическита нагласи на българите през следващите месеци
Коментари Харесай

Половината българи ограничават покупката на храна

Тревожни данни за икономическита настройки на българите през идващите месеци показа вчера  организация " Тренд " по време на финансовия конгрес NEXT DiFi 2022 в София. Според проучването поради страха от утежняване на финансовото положение българите свиват потреблението. Анкетираните показват, че лимитират покупките на артикули за дома и облекла.
Около 56% от хората пазарят по-малко хранителни артикули, тъй като са доста скъпи. Много по-голям % - 77% от интервюираните, лимитират като цяло покупките на артикули за дома. 
Тревожно е, че 76% от хората се тормозят за заплащането на битовите си сметки през идната зима, а едвам 17% нямат сходни терзания. Почти 80 на 100 се тревожат, по какъв начин ще се оправят във финансово отношение през 2023 година Близо половината от българите се опасяват, че могат да изгубят работата си. 
Голяма част от обществото дефинира като максимален проблем в България високите цени, инфлацията и ценовият потрес. Над половината не са оптимисти и чакат икономическото състояние в страната да се утежни. Всеки десети рпазчита то да се усъвършенства, като това са най-вече млади, високо образовани хора, които имат добра работа и приходи.
Хората не разчитат на формалните данни за инфлацията и имат свое мнение за увеличаващите се цени, демонстрира още изследването. 37% от българското общество е на мнение, че цените на главните артикули и услуги са се усили над 50% %. Също толкоз считат, че цените са се повишили сред 31% и 50%. 
От организацията регистрират, че от началото на войната в Украйна се отбелязва смяна в настройките и мощна тревога в обществото ни. От февруари 2022 година песимистичните настройки в българското общество стават с доста по-големи дялове от позитивните настройки.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР