Тревожни данни за COVID-19 и България обяви пред БНР доктор

...
Тревожни данни за COVID-19 и България обяви пред БНР доктор
Коментари Харесай

Тревожни данни за COVID-19 в България: Защо у нас расте броят на починалите с коронавирус?

 Тревожни данни за COVID-19 и България разгласи пред БНР лекар Петър Марков, епидемиолог и учител в Оксфорд. Той уточни и за какво страната ни е в черен топ.

" Това, което е следим в цяла Европа, е повишаване на броя на доказаните инфектирани случаи – съвсем на всички места – повече от месец, на някои места това повишаване е в забележителна степен, а на други по-малко.

На този декор България наподобява сякаш броят на новите случаи не нараства изобщо, само че повода, заради която Европейският център за надзор на заболяванията сложи България измежду 5-те страни, които са обект на угриженост, е фактът, че макар броят на доказаните случаи не пораства, броят на смъртните случаи съвсем не е спирал да нараства ", сподели той.

В предаването " Неделя 150 “ докторът уточни, че за разлика от други страни като Франция или Испания, където броят на инфекциите пораства стръмно, те имат доста постепенно повишаване на броя на смъртните случаи:

" Този контрастност е по-няколко аргументи – едната от тях е, че в Западна Европа се оправят доста по-добре с лекуването на тежкоболните хора. От друга страна профилът на новозаразените там е доста по-млад – междинната възраст е доста по-ниска, до момента в който при нас това не е по този начин “.

Според него е евентуално в България в по-малка степен действително да се откриват инфектираните случаи и " може би изпускаме доста инфектирани – най-хубавият знак е броят на смъртните случаи “.

А защото в Западна Европа новите случаи са при по-млади хора, евентуално и поради това смъртността там е по-ниска.

" При нас на повърхността очевидно наподобява, че няма повишаване на случаите, на фона на възходящите смъртните случаи, надълбоко се колебая, че броят на инфекциите не нараства “, разяснява специалистът.

И добави, че в България евентуално равнището на осъзнаване измежду възрастните хора, че би трябвало да се пазят и да внимават, е по-ниско: " А това има огромно значение “.

" Ако погледнете статистиката за броя на инфектираните, в Европа ще видите, че на всички места те нарастват доста – примерно Франция и Испания, явно е, че имаме една втора вълна – на някои места тя е по-висока от първата “, уточни още доктор Марков.

Той посочи още, че това, което се вижда от динамичността на разпространяване на вируса от пролетта, през лятото и до момента, сподели, че вирусът не се въздейства чак толкоз доста от климатичните и температурните промени:

" Напротив – множеството от страните, които бяха наложили строги ограничения за затваряне, които на множеството места отпаднаха в средата май – към месец по-късно към този момент видяхме повишаване – в средата на лятото. И това демонстрира, че повода за това повишаване е прекъсването на строгите ограничения за ограничение на разпространяването на вируса. И това не е учудващо, това бе предстоящо ", добави Марков.

Копирано от standartnews.com
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР