Тревожна тенденция. Десетки дела за тежки инциденти на пътя се

...
Тревожна тенденция. Десетки дела за тежки инциденти на пътя се
Коментари Харесай

Бавно правосъдие: Защо експертизи за дела за тежки катастрофи се бавят с месеци

Тревожна наклонност. Десетки каузи за тежки произшествия на пътя се бавят поради липса на специалисти в региона на авто-техническите експертизи. Един от случаите е на Йордан Бозуков, който почина откакто беше ударен на пътя Хасково - Димитровград от водач, който съумя да се укрие в Турция.

На 20 март вечерта 23-годишния Йордан Бозуков е ударен от 58-годишния Лютви Хасан, който е карал с близо 120 км. в час след приложимост на алкохол.

Ударът в бетонната стена на пътя се оказва съдбовен. След 9 дни Йордан губи борбата за живота си в болница.



Случаят добива публичност поради преждевременното освобождение от ареста на водача, предизвикал злополуката. Лютви е освободен на другия ден няколко часа по-късно отпътува за Турция, където се намира и до през днешния ден, а Министерство на вътрешните работи и Прокуратура стартира да спорят, бил ли е известен дежурният прокурор, преди освобождението на водача.

" Нещо някой е решил не както би трябвало в Димитровград. Дали е корупция, дали е небрежност. Този човек не мисли ли, че този палач може да срещне и сина му на пътя ", разяснява Ясен Бозуков.

Делото за съдбовната злополука към момента не е почнало, защото водачът има и турско поданство от южната ни съседка би трябвало да преценяват в период от пет месеца дали ще уважат молбата за правна помощ, изпратена от българските управляващи. Авто-техническата експертиза е направена със забавяне след 4 месеца, което е месец по-късно от поставения период на наблюдаващия прокурор. Оказва се, че забавянето на експертизи по сходни каузи не е изолиран случай.

" Над 50 са случаите в страната, които чакат хората автотехнически еспертизи по година, година и половина. Кръвни проби по 7-8 месеца. Ако тези експерти ги няма и всеки ден остават по-малко значи ли, че няма да има дело. След като няма експертиза няма дело ", уточни Бозуков.

Нормалният период за изотвяне на експертиза е три месеца, а при по-сложните проблеми до половин година, описват от Асоциацията на движимостите лица. Като главен фактор за неналичието на експерти се обрисува финансовото възнаграждение, което е % от минималната работна заплата или към 23,40 лева на час.



То се дефинира от попълването на таблица за положения труд. В нея обаче не влиза времето прекарано в събиране на документи и очакване пред правосъдните зали да вземем за пример. Всяка година окръжните съдилища одобряват документи и по-късно разгласяват в държавен вестник лист на утвърдените специалисти със съответните квалификации.

" Проблемът е, когато се назначат тези специалисти и се оказва, че е една част от тях не знаят по какъв начин да вършат експертизи, а друга част като видят какво заплащане има,трябва да се борят и да чакат вземат решение, че повече не желаят да вършат. Основната част са към 20-25 специалисти, които са водещи и те не доближават. Регистринати са повече, само че доста от тях отхвърлят. Сложна е материята. Става все по-сложна юристите задават от ден на ден и повече задания на движимостите лица ", съобщи проф. Симеон Ананиев от Асоциация на движимостите лица и специалистите.

Законът разрешава специалисти да се назначават и от ВУЗ-овете и публичните организации, само че и там желащи няма. Едно от решенията за облекчение на правенето на автотехнически експертизи е въвеждането на еклектронна карта, която да се попълня още на мястото на случая от проверяващите служители на реда.

" Полицаите, които отиват на място снимат ситуацията на колите, хората, степента на увреждането, с цел да може да се възроизведе удара кой от кое място с какво скорост. Тогава експертизите ще бъдат доста по-бързи ", сподели проф. Ананиев.

И до момента в който решение на казуса към момента няма, десетки фамилии като това на убития Йордан,остават в очакване на правдивост.

" Виждаме и чуваме по какъв начин убийците на децата ни се разхождат свободни, възприятието за отмъщение и правдивост с всеки минал ден започваме да го губим ", сподели Ясен Бозуков.

От началото на годината при пътни катастрофи са починали повече от 420 души.

По тематиката работиха: Тихомир Игнатов, Цанка Семерджиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР