Тревожна статистика в Световния ден за борба с хепатита. 90%

...
Тревожна статистика в Световния ден за борба с хепатита. 90%
Коментари Харесай

90% от носителите на хепатит не подозират, че са заразени и не се лекуват

Тревожна статистика в Световния ден за битка с хепатита. 90% от носителите на вируса не подозират, че са инфектирани и не се лекуват, тъй като нямат никакви признаци.

По данни на Световната здравна организация на всеки 30 секунди 1 човек умира поради затруднения след хепатит. В България към момента няма работеща стратегия за ранно разкриване и профилактика на Хепатит C в рисковите групи. Затова у нас вирусът се диагностицира два пъти по-рядко от междинното за Европа.

Елисавета схваща, че е инфектирана с Хепатит C инцидентно през октомври предходната година.

" При обикновен профилактичен обзор за кръвната картина и се оказа, че имам доста увеличени чернодробни ензими. Няма признаци, няма недоволства при хепатит C. Не съм се чувствала болна ", споделя тя.

Елисавета е притежател на вируса от към 15 години. Вероятно е инфектирана по време на интервенция в чужбина. Сега е на път да се излекува от Хепатита, само че провалите върху черния й дроб са необратими.

" Изчистването на Хепатит C не значи, че черният дроб се е излекувал. И остава за цялостен живот да внимава човек по какъв начин живее ", споделя тя.

Колко са инфектираните с хепатит у нас - статистика няма. През предходната година са лекувани към 700 души. Сред рисковите групи са и хората претърпели хирургическа операция или кръвопреливане преди 1992 година.

" Това са хората, които по наши данни е доста евентуално а са инфектирани с вирусни хепатити, когато малко или доста не се използваха самостоятелни спринцовки, когато кръвопреливането не беше задоволително несъмнено ", споделя проф. Красимир Антонов, шеф на центъра за вирусни хепатити в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

На хартия България има Национална стратегия за надзор на вирусните хепатити. За да проработи на процедура обаче са нужни промени в няколко наредби и финансиране.

" Ние сме окуражени тези нормативни документи да бъдат изменени и следващата година към този момент да се стартира действително да се работи по програмата ", добавя още проф. Антонов.

Програмата планува всеобщо тестване на рисковите групи и създаване на народен указател инфектираните с хепатит. През август в столичната болница " Свети Иван Рилски " ще изследват гратис за Хепатит C.

" Не е належащо да се взема венозна кръв. И се употребяват бързи проби. Резултатът излиза за към 20 минути. Ако се окаже позитивен, пациентът се насочва за спомагателни проучвания при експерт ", изяснява доктор Ирена Иванова- шеф на клинична лаборатория УМБАЛ " Св. Иван Рилски "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР