Тревожен сигнал от сайта за радиоактивен мониторинг на Европейската Комисия. Според

...
Тревожен сигнал от сайта за радиоактивен мониторинг на Европейската Комисия.
Според
Коментари Харесай

Паника в Козлодуй: Висока радиация от Румъния нахлува у нас

Тревожен сигнал от уеб страницата за радиоактивен мониторинг на ЕК.
Според него има близо две хиляди пъти покачване на радиационния декор на територията на Румъния наоколо до Козлодуй, оповестява Meteo Balkans.
Не е ясно дали не става въпрос за неточност в системите.
Местните обаче са обезпокоени за посоката, на която ще го отнесат въздушните маси и има ли дали има заплаха за популацията на България.
Все още няма реакция на способените органи.
В станция Гигера, Румъния регистрираните стойности са над 1500 nSv/h
Веднага в обществените мрежи заваляха мнения от потребителите. От Meteo Balkans прецизираха:
Първо без суматоха!!!! Данните са налични в уеб страницата на Radioactivity Environmental Monitoring (emap.jrc.ec.europa.eu) и са публични. Дано стойностите тук са някакъв тип неточност или щета на датчика! Възможно е при мощните пориви напразно или падналите превалявания да се е развалил.
Второ!!!
Единицата nSv/h се употребява за премерване на равнищата на радиационно лъчение и съставлява " наносиверт на час " (nanosievert per hour). Това е мярка за резултата на ионизиращата радиация върху живите организми. Сивертът (sievert) е интернационалната единица за премерване на резултата на ионизиращата радиация върху човешкото тяло.
Наносивертът (nSv) е единица, която съставлява една милиардна част от сиверта. Използва се за премерване на релативно НИСКИ равнища на радиационно лъчение, като тези, които могат да се срещнат в околната среда.
Така че, когато видите стойност в nSv/h, това демонстрира какъв брой наносиверта радиационна доза се мери за един час. Тези измервания се употребяват за оценка на радиационната сигурност в разнообразни контексти, като да вземем за пример околна среда, работни места, ядерни произшествия и други Обикновено фоновото е към 100-200nSv/h ", пишат от Meteo Balkans.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР