Тревожен ръст в употребата на антибиотици у нас, докато страната

...
Тревожен ръст в употребата на антибиотици у нас, докато страната
Коментари Харесай

Тревожен ръст на употребата на антибиотици у нас, случаите на резистентност растат

Тревожен растеж в използването на антибиотици у нас, до момента в който страната ни е и първа по смъртност от някои бактерии, против които тези медикаменти работят все по-малко.

Това излиза наяве от данни на Министерството на здравеопазването и от европейски отчети. Прогнозите са в международен мащаб случаите на резистентност да порастват. В момента над милион и 200 хиляди смъртни случая годишно са непосредствено породени от резистентни бактерии.

Прогнозата на международната здравна организация е до 2050 година те да скочат на 10 милиона души на година. Лекарите споделят, че постоянно пациенти идват при тях с искане за антибиотик.

" Антибиотикът не е панацея и не лекува всичко. Даже в някои случаи е противопоказен. (…) Той не смъква температура, тъй като постоянно тъкмо затова желаят родителите да се включва антибиотик “, изясни доктор Гочева.

Тя вижда, че случаите на резистентни бактерии зачестяват.

" Когато децата заловен есенната хрема, тогава постоянно пускаме носни и гърлени тайни. По антибиограма излизат доста антибиотици, само че когато стартираме лекуване се оказва, че те нямат резултат “, добави доктор Гочева.

Едва половината от популацията на Европейския съюз знае, че антибиотиците не лекуват вируси, а единствено трима от 10 европейци са наясно, че ненужната им приложимост ги прави неефективни, заяви bTV.

" Тази тиха, невидима пандемия е тук - тя набира скорост, в случай че ние не успеем да я овладеем, рискуваме тя да ни върне епохи обратно, когато най-обикновеното одраскване е можело да бъде смъртоносно. Тези инфекции са изключително неподходящи при хора с трансплантации, с хронични болести “, означи проф. Радостина Александрова.

Професор Александрова показва като проблем и неналичието на единна политика по въпроса у нас. От министерството обявиха, че работят по програмата против антимикробна устойчивост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР