Тревис Каланик ще получи 1,4 млрд. долара за част от

...
Тревис Каланик ще получи 1,4 млрд. долара за част от
Коментари Харесай

Съосновател на Uber продава 1/3 от акциите си

Тревис Каланик ще получи 1,4 милиарда $ за част от своя дял

Продажбата на акции ще направи съучредителя на Uber Травис Каланик милиардер за първи път – освен на хартия

Травис Каланик, съосновател на Uber Technologies Inc., който беше изпъден от поста на основен изпълнителен шеф през юни, продава съвсем една трета от 10-процентния си дял в доставчика на услуги за подвижност. Стойността им е към 1,4 милиарда $.

Продажбата на дяловете на Каланик е част от договорка, подписана от консорциум, управителен от SoftBank Group Corp., която ще се окаже със 17,5-процентен дял в Uber, най-много посредством закупуване на акции от ранни вложители и чиновници. Миналата седмица SoftBank си обезпечи съглашения от други акционери, които са подготвени да продадат книжата си.
още по тематиката
Сделката прави оценка Uber на 48 милиарда $. Това е с към 30% от последната оценка на SoftBank на стойност 68 милиарда $.

Каланик бе предложил да продаде половината от акциите си. Но защото има ограничаване за това какъв брой дялове може да придобие SoftBank, в последна сметка екс-шефът ще продаде единствено 29%, отбелязва Блумбърг, базирайки се на източник, непосредствен до Каланик.

Бившият основен изпълнителен шеф има 10% от компанията. Това значи, че неговата продажба ще разтовари 2,9% от акциите на Uber и ще му донесе към 1,4 милиарда $. Засега мнения по договорката няма нито от страна на Каланик, нито от SoftBank и Uber.

Продажбата ще направи съучредителя на Uber милиардер за първи път – освен на хартия. Каланик в никакъв случай преди не е продавал акции на компанията, която е управлявал съвсем десетилетие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР