Третото издание на „Нощта на четенето” ще се проведе в

...
Третото издание на „Нощта на четенето” ще се проведе в
Коментари Харесай

Третото издание на Нощта на четенето у нас ще се проведе в на 19 януари 2019 г.

Третото издание на „ Нощта на четенето” ще се организира в събота, 19 януари 2019 година. Целта на европейската самодейност, която започва през януари 2017 година по концепция на Министерството на културата и връзките на Франция, е да насърчи четенето, и то най-много измежду младежите, а това се реализира, като библиотеки, книжарници, литературни клубове и арт пространства за срещи с книгите и техните създатели са отворени в тази съботна януарска вечер доста по-дълго от нормалното за всички гости и ценители на стойностната литература.
България се причисли към чудесната самодейност в поддръжка на книгата още в първото издание на европейската „ Нощ на четенето “ през януари 2017 година, напомнят от Сдружение „ Словеса “.
В рамките на идната „ Нощ на четенето” у нас, в която се чака още веднъж да се включат и доста читалища, издателства и неправителствени организации, в десетки библиотеки и книжарници в страната ще се проведат забавни срещи с създатели, полемики и представления, ще бъдат проведени уъркшопи и креативен изяви, тематично свързани с четенето, както и обществени четения под музикален акомпанимент и най-разнообразни арт изяви и атрактивни игри /дори и по пижами!/ за стимулиране на творчеството и вдъхновението.
В събота - 19 януари, освен във Франция, само че и в доста европейски страни, библиотеките и книжарниците още веднъж ще предложат на всички другари на книгата и четенето опцията да преоткрият по един занимателен и празничен метод благосъстоянието на техните хартиени и цифрови сбирки, да научат повече за най-новите издания, да обменят хрумвания, да се срещнат и с обичани създатели, илюстратори, разказвачи на забавни истории, допълват от Сдружение „ Словеса “. Библиотеките и книжарниците са места на знание и шерване, а това ще рече, че достъпът до тези културни средища и островчета на духовността би трябвало да е оптимално улеснен, с цел да се радват те и на още по-голяма посещаемост. Голямата упоритост на основателите на „ Нощта на четенето” е да създадат нужното библиотеките и книжарниците да са по-привлекателни, по-приветливи и по-интересни за всички, които обичат общуването с хубавите книги, само че и за всички тези, които към днешна дата по една или друга причина към момента са надалеч от тях.
Да не забравяме и най-важното - библиотеките са освен модерни центрове за четене и осведоменост, само че те играят извънредно значима роля и в развиването, построяването на просветено гражданско общество, споделящо общи полезности, означават още от Сдружение „ Словеса “.
По-подробна информация за идната „ Нощ на четенето” 2019 е оповестена на уеб страницата: https://nuitdelalecture.culture.gouv.fr/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР