Третодивизионният Банско е бил ощетен от досегашния си шеф Йордан

...
Третодивизионният Банско е бил ощетен от досегашния си шеф Йордан
Коментари Харесай

Афера за 100 бона, директор прибрал парите от УЕФА заради участието на Лудогорец в ШЛ

Третодивизионният Банско е бил ощетен от досегашния си началник Йордан Баряков с съвсем 100 000 лева от полагащите се на клуба 78 000 евро от фонд „ Солидарност “ на УЕФА за присъединяване във Втора лига през сезон 2016/2017. Това излиза наяве от публично известие на „ козлите “ до медиите. Аферата разкрил новият изпълнителен шеф на „ Банско “ Крикор Румян.

В разплитането на случая взел участие персонално и кметът на града Георги Икономов. „ След като на 19 януари Съветът на шефовете на ПФК „ Банско “ ЕАД ме избра за изпълнителен шеф, получих информация, че ние сме били измежду първите тимове в България, усвоили солидарните заплащания на УЕФА, известни на необятната общност като „ парите от „ Лудогорец “. Това ми прозвуча, меко казано, необичайно, още повече че досегашният началник на клуба Йордан Баряков десетки пъти заявява пред мен, сътрудниците от управлението, кмета на Банско и даже пред Общинския съвет, че Българският футболен съюз, в частност – Професионалната футболна лига, не са превели парите. Освен това и в сметката ни не беше постъпвало нищо, тъй че думите му изглеждаха разумни.

Обзеха ме обаче подозрения, тъй като информацията, че в действителност към този момент сме взели парите доближи до мен без да съм я търсил, при безусловно инцидентни условия. Съмненията ми станаха повече от съществени, когато на идващия ден изскочи още една случайност и се засече с това, което към този момент ми бяха споделили, а точно, че ФК „ Банско “ е получил парите с посредничеството на юрист Михаил Михайлов, който е член на Апелативната комисия на БФС, и това е станало преди Нова година “, описа Крикор Румян.

На 21 януари той се обадил на заместник-изпълнителния шеф на БФС Павел Колев, който оказал помощ при изясняването на обстоятелствата. Всичко се удостоверило, когато финансистката на Професионалната футболна лига Снежанка Колева изпратила на Румян документите за солидарните заплащания на УЕФА, от които е видно, че преводът на ФК „ Банско “ е изработен още на 22 декември, като 24 часа по-рано шефът на сдружението – Йордан Баряков, е разкрил нова сметка, освен това в друга банка и то в Сандански, където по една случайност Михаил Михайлов е член на УС на локалния „ Вихрен “. По същата сметка Професионалната футболна лига е пуснала 144 830 лева Сумата по систематизиране е 152 450 лева, само че от нея са удържани 3000 лева за членски импорт и 4620 лева за съдийски такси от сезон пролет 2016/2017. „ В тази повече от форсмажорна обстановка дружно с колежката от Съвета на шефовете Христина Валеюва информирахме кмета на Банско Георги Икономов.

Той организира редом следствие, в хода на което откри, че Йордан Баряков е изтеглил парите на три пъти в наличието на юрист Михаил Михайлов. На 25 януари в кабинета на кмета пред мен и Христина Валеюва Баряков си призна и донесе в найлонов плик едвам 47 600 лева По неговите думи към 40 000 лева от всичките 144 830 лева дал на Михаил Михайлов, който преди този момент го уверил, че „ Банско “ няма да си вземе парите от УЕФА, защото има отговорности, само че, че той може да помогне против 25% комисионна. Баряков посочи, че юрист Михайлов му е посочил документ, нещо като черен лист, в който с изключение на „ Банско “ са били „ Спартак “ (Плевен) и „ Левски “ (Карлово) – три от четирите тима, изпаднали в Трета лига предходната година. По думите на Баряков – Михаил Михайлов обяснявал, че „ Спартак “ (Плевен) и „ Левски “ (Карлово) имали същия проблем като нас и също нямало да си вземат парите “, посочи още Румян.

Самият Баряков обяснил, че с изключение на за „ услугата “ на Михаил Михайлов е изразходвал изчезналата сума, с цел да почисти заплащания към футболистите от сегашния тим и към снабдители. „ Това изрично обаче се разминава с всичките му приказки пред 5-членния Съвет на шефовете на ПФК „ Банско “ ЕАД – той настойчиво твърдеше, че тези заплащания са оправени по-рано и че на никого не изискуем нищо. На въпросите за какво е работил зад тила на клуба, Баряков отговори, че не е можел да ни каже. Наистина не зная какво да мисля. Батакът е голям – ние няколко пъти изготвяхме бюджета, пресмятайки го със солидарните заплащания от УЕФА, които, както се оказа, на вятъра сме чакали. Сега сме със 100 000 лева недостиг, а това са ужасно доста пари освен за клуб от Трета лига “, приключи Крикор Румян.

„ Да ви кажа, че съм гневен, ще е малко. Когато разбрах, не можах да си намеря място. Йордан Баряков направи всички ни на маймуни с откровените си неистини, че клубът не е получил парите от УЕФА, а в действителност по същото време той е разполагал с тях. Това е неприемливо! Досега мислех, че е финансово неизпълнителен, само че нещата се оказаха надалеч по-сериозни. Ще му бъде търсена най-строга отговорност по всевъзможен метод и ще бъдат сезирани надлежните органи. Баряков ще бъде изключен от Съвета на шефовете и до момента в който аз съм кмет, повече няма да се занимава с футбол в Банско. Вече разпоредих съставяне на комисия, която да ревизира всичко по време на неговото ръководство в клуба. Колкото до присъединяване на юрист Михаил Михайлов, всеки един от нас тримата – аз, Крикор Румян и Христина Валеюва, ще потвърдим, че Баряков непосредствено го уточни в основата на тази скица. Впрочем персонално се обадих на господин Михайлов, само че той не отговори съответно на нито един от въпросите ми, като подмина думите ми, че е необичайно, че е участвал и при трите тегления на пари “, разяснява кметът на Банско Георги Икономов.

Йордан Баряков беше назначен за изпълнителен шеф на „ козлите “ през есента на 2014 година на мястото на легендата на ЦСКА Красимир Горанов, откакто компания „ Юлен “ – концесионер на ски зоната, излезе от ръководството и клубът стана 100% общински. Начело с него след 9 сезона в „ Б “ група, 7 от които непроменяемо в топ 5, „ Банско “ изпадна при дилетантите през лятото на 2017-а. Именно затова и поради подозренията за порочни практики във връзка с феърплея през есента на предходната година по гледище на кмета Икономов общината избра нов Съвет на шефовете, като всяка от политическите партии в локалния парламент трябваше да излезе със своя номинация. Крикор Румян, който единствен от шефовете не е банскалия, а софиянец, пристигна от квотата на съдружие „ Бъдеще за община Банско “ и е четвъртият изпълнителен шеф в историята на „ козлите “. Пръв на поста бе локалният футболен динозавър Георги Коцев-Гаджо. Освен от Апелативната комисия на БФС и УС на „ Вихрен “ пък Михаил Михайлов е прочут в средите също като някогашен юрист на „ Локомотив “ (София) и бивш административен шеф на „ Чавдар “ (Бяла Слатина), само че репутацията му е прекомерно дискусионна.

Той развива още мениджърска активност и съветва някои клубове. С едно от поприщата му обаче бе завършено скоропостижно след аферата „ Банско “. „ Случаят е повече от абсурден и неприемлив. С господин Румян се познаваме над 20 години и когато ми се обади, бях покъртен от описа му. Веднага откакто получих удостоверение за обстоятелствата, осведомих президента Борислав Михайлов за проблема, а той се разпореди Михаил Михайлов да бъде отхвърлен с неотложен резултат от Апелативната комисия към БФС.

Президентът изрази пред мен вярата си, че отговорните ще получат отмъщение и посредством закона “, съобщи заместник-изпълнителният шеф на БФС Павел Колев. На среща с клубовете от Югозападна България късно вечерта във вторник, 30 януари, и самият Борислав Михайлов разгласи, че юристът е освободен от Апелативната комисия. „ Разбрах, че Михаил Михайлов и другаде е опитвал сходни шашми. Такъв човек повече няма място във футболния съюз. „ Банско “ би трябвало да преследва отговорните до край и може да разчита на нашата поддръжка “, сподели президентът на БФС.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР