Третият последен проучвателен мандат за съставяне на правителство отива при

...
Третият последен проучвателен мандат за съставяне на правителство отива при
Коментари Харесай

Третият мандат и реакциите на партиите: Ще има ли правителство или предстоят избори?

Третият финален изследователски мандат за сформиране на държавно управление отива при Българска социалистическа партия.

Президентът ще го връчи на левицата след Великден – на 5 май. Все още не е ясно кой ще е номинираният за министър председател, който ще го получи.

Ако и този опит за образуване на държавно управление не успее, следва назначение на длъжностен кабинет и насрочване на предварителни избори.

Националният съвет на Българска социалистическа партия занапред ще реши какво да прави партията с мандата. Някои неща обаче бяха ясни още през днешния ден: „ Разбира се, с ГЕРБ не могат да се водят никакви диалози, това е извадено пред скоби “, безапелационна е водачът на Българска социалистическа партия – Корнелия Нинова.

Минути по-късно се обясни, че множеството партии не желаят да вземат участие в конфигурации с левицата. ГЕРБ ги приканиха да върнат мандата бързо.

„ Ясно е математически, че без ГЕРБ и „ ИТН “ не може да се сформира държавно управление. Те с нас не желаят да беседват, а „ ИТН “, не желаят да влизат в обединения с Българска социалистическа партия “, разяснява през днешния ден от коридорите Десислава Атанасова.

„ Като виждам нещата, вървим към избори, само че до последно можем всички да се изненадаме “, съобщи от своя страна Станислав Балабанов от „ ИТН “.

„ Партиите, които изгубиха изборите – ГЕРБ и Българска социалистическа партия, ние няма да ги подкрепим, в случай че предложат кабинет. Според нас отиваме към нови, предварителни избори “, разяснява ръководителят на Движение за права и свободи – Мустафа Карадайъ.

Движение за права и свободи обаче приканиха Българска социалистическа партия да се опитат да потърсят единодушие в Народно събрание за избрани политики.

Според „ Изправи се, мутри вън! “ Българска социалистическа партия би трябвало да си даде късмет: „ Българска социалистическа партия би трябвало да опита най-малкото, тъй като са систематична партия, а не импровизатори. Мисля, че отговорът в залата ще ви даде опция да си отговорите на още доста въпроси – кой с кого, от по кое време и за какво има сделки. Така че да изчакаме “, уточни Татяна Дончева.

А някои от партиите, измежду които „ Демократична България, са оказаха натъжени от посоката, в която пое третият мандат: „ Честно казано малко сме разочаровани от този процес на събитията. „ Демократична България “ имаше подготвеност и потенциал да сформира държавно управление и в този момент това няма да стане “, разяснява Петър Маринов.

В ефира на bTV Янаки Стоилов от Българска социалистическа партия разгласи, че кабинетът би трябвало да е по-скоро съдружен и да не е с министър председател Корнелия Нинова. А финансовият министър Кирил Ананиев пресметна и цената на вота – сред 70 и 80 млн. лева

Колко тъкмо – ще стане ясно след днешните промени в Изборния кодекс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР