Третият пакет военна помощ от България към Украйна вероятно ще

...
Третият пакет военна помощ от България към Украйна вероятно ще
Коментари Харесай

Зеленски поискал и системи за ПВО. Можем ли да ги дадем?

Третият пакет военна помощ от България към Украйна евентуално ще бъде много по-сериозен от първите два.

 

В новия лист на Зеленски попада тежка бронирана техника и системи за противовъздушна защита. Сред тях, евентуално, са ракетните комплекси С-300, както и комплексът С-200. Относно тежката техника Киев чака бронирани машини, в това число и танкове.

Специалисти изясняват дали можем да предоставим и съществени платформи – като зенитно ракетни комплекси, артилерийски системи, бронетанкова техника и дали това би заплашило боеспособността на армията ни, в случай че държавниците ни вземат такова решение.

Досега не е съобщавано България да е предоставяла на Украйна системи за противовъздушна защита или тежка бронирана техника. По време на визитата си у нас Зеленски обаче е декларирал такова въоръжение.

 

По отношение на това дали Зеленски е изискал и системи за противовъздушната защита (ПВО), тежка техника и брегови ракетни комплекси, Тагарев беше сбит, отговаряйки, че е поискано " всичко, без летателни средства ".

Той уточни, че сега министерството му прави планове за това какво от настояванията на Киев може да се извърши и какво не.
Тагарев уточни, че страната ни е заявила подготвеност да взе участие в европейската самодейност за даване на артилерийски снаряди за Украйна.

По-късно денем тематиката разяснява и министър председателят акад. Николай Денков, който съобщи, че страната ни няма да даде Противовъздушна отбрана системи на Киев.

" Всякакъв вид военна помощ, която бъде дадена от запасите на българската войска на Украйна, ще бъде по този начин структурирана, че да не засегне бойните качества на войската ни ",коментира пред публицисти в Народно събрание министър-председателят.

Той дефинира настояването на Зеленски като нещо обикновено за позицията, в която страната му се намира.

 

„ България има опция да помогне с артилерия, бронирана техника, която подложи на промяна и като диаметър и като стандарти, тъй като не са по стандартите на НАТО – под бронирана техника имам танкове и бронирани машини “, добави Шаламанов.

Армията ни разполага със снаряди от двата най-търсени калибъра от Украйна – 120 мм и 122 мм за минохвъргачки и гаубици.

Какво знаем за военната помощ, която Киев желае от София и какво даде към този момент България на Украйна?

Съдържанието е засекретено, само че това, което е ясно, е че България изпраща муниции. Втората пратка съдържа снаряди, които са с изтичащ запас и би трябвало след няколко години да бъдат унищожени, в случай че не бъдат употребявани. Във военните дейности Украйна употребява хиляди снаряди дневно.

 

Само четирите най-големи български града - София, Пловдив, Варна и Бургас, както и АЕЦ „ Козлодуй “ и някои значими индустриални обекти са изцяло покрити от противовъздушната защита (ПВО). Въпреки че доникъде на 90-те години на предишния век Противовъздушна отбрана на България е считана за най-силната на Балканите, още от основаването на зенитно-ракетните войски през 60-те години на ХХ век защитата е проведена да покрива основни елементи и пунктове, само че не и цялата територия на страната. Като главното покритие е било концентрирано първо в София и по линията към Перник, защото по това време възможна офанзива по въздух против столицата би пристигнала от юг. Румъния е съдружник на България във Варшавския контракт, а Югославия - неутрална страна, въпреки и комунистическа страна.

 

С-300 са най-хубавите и съвременни системи за противовъздушна защита, с които разполага българската войска. Руската система подрежда страната ни на второ място по Противовъздушна отбрана благоприятни условия на Балканския полуостров. Системата С-300 е равностойна на американската " Пейтриът " и даже има някои преимущества.

Страната ни има един дивизион - 12 пускови установки, като всяка носи 4 ракети. Те са основани край София и служат за отбрана на столицата. Един комплекс е формиран от транспортно средство с 4 ракети, мобилен радар и команден пункт.

С-300 e на въоръжение в България от 1988 година, а установките са основани край Банкя.

" Ракетите С-300 са руски зенитно-ракетен комплекс на приблизително разстояние. Тази трансформация, която България има - ПМУ, е с обхват сред 75 и 90 км и на височина от към 24 км ".

" Комплексът С-300 обезпечават въздушното прикрие на София. Ако те бъдат свалени от въоръжение и бъдат изпратени в Украйна, София остава без зенитно- ракетно прикритие, а тук са всички държавни институции. 


В НАТО единствено България и Словакия разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са подготвени да работят и украинските военни.

" Украинците имат по-старите разновидности на комплекса - ПС и ПМ. Няма да имат особени компликации да употребяват нашите. Друг е въпросът каква ще бъде реакцията на Русия при едно такова изпращане на ракетни комплекси в Украйна ".

Словакия към този момент е дала импровизирано единодушие да даде своя комплекс на Украйна. Според непознати източници в подмяна ще получи от нидерландското държавно управление американски ракети Пейтриът, дружно със 150-200 души. България ще получи такива евентуално от Германия.
" Те ще дойдат с немски екипажи, т.е. немски планове, германците ще ги обслужват. Доколко ще бъде под наш надзор хуманната верига е много дискусионно и не е ясно. Това е сериозна загуба на националния суверенитет.
Ако не ги закупим обаче, тези ракети няма по какъв начин да останат за непрекъснато в България. Освен това ракетите С-300 имат по-добри характерности по отношение на американските " Пейтриът ".

 

Началото на зенитно-ракетните войски на България е сложено на 1 октомври 1960 година, когато е основана Първа зенитно-ракетна бригада (ЗРБ) с ръководство в София.

 

В нея се вливат два зенитни полка от Военновъздушните сили. Първоначално Първа ЗРБ е в състав от 8 зенитно-ракетни и два механически дивизиона. Първите зенитно-ракетни дивизиони на бригадата са въоръжени със ЗРК СА-75/СА-75М „ Двина “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР