Третият най-посещаван културен обект в Париж се нуждае от промяна.

...
Третият най-посещаван културен обект в Париж се нуждае от промяна.
Коментари Харесай

Една от най-популярните атракции в Париж затваря за пет години

Третият най-посещаван културен обект в Париж се нуждае от смяна. След като в продължение на 50 години Център „ Жорж Помпиду “очарова феновете на изкуството и архитектурата с структурата си " от вътрешната страна на открито ", той ще бъде затворен за пет години, с цел да бъде главно ремонтиран, написа Си Ен Ен.

Центърът, който съдържа галерии, библиотека и ресторант в новаторската си външна част от тръби и канали, ще бъде затворен от 2025 година до 2030 година, с цел да бъдат осъществени ремонтни и строителни действия, които съгласно формалните лица са нужни, с цел да се подсигурява бъдещето на необикновената постройка.

Министърът на културата на Франция, Рима Абдул Малак, разгласи ремонтните действия по-рано този месец, като съобщи, че планът за рационализация и унищожаване на азбеста, който се прави оценка на 260 млн. евро (282 млн. долара), ще " увековечи неговотооцеляване ".

Първоначално се очакваше затварянето да стане от септември 2023 година, само че то беше отсрочено за времето след Летните олимпийски игри, които ще се проведат в Париж през 2024 година

Намиращ се в сърцето на Париж, Помпиду - кръстен на някогашния френски президент Жорж Помпиду - притегля няколко милиона гости годишно. От Помпиду се открива и една от най-хубавите гледки към града.

Реконструкцията има за цел да преоткрие " истинската химера " на Центъра Помпиду, като в същото време отговори на културните, публичните и екологичните провокации през идващите години, съобщи Лоран Льо Бон, президент на забележителността, пред Си Ен Ен.

Един от акцентите на обновяването ще бъде чисто нова тераса с повърхност 1500 кв. м и панорама към западната част на града. Работата ще помогне и за понижаване на разноските за сила на центъра с 60%. " Вероятно сме една от постройките с максимален разход на сила във Франция, тъй че това е много добра вест ", сподели Льо Бон.

Междувременно посетителите към момента ще имат достъп до някои от най-интересните обекти на Център Помпиду. 400 000 книги от неговата социална библиотека ще бъдат преместени в Le Lumière, краткотраен обект в парижкия квартал Берси, а творби на изкуството от Националния музей за съвременно изкуство ще бъдат изложени в Париж, Франция и чужбина.

Проектиран от архитектите Ренцо Пиано и Ричард Роджърс, които основават някои от най-известните здания през последните 50 години, Центърът Помпиду е издигнат върху някогашен паркинг. Самият Помпиду се въодушевява от музеите на изкуствата оттатък Атлантика.

" Страстно бих желал в Париж да има културен център, какъвто до момента се опитваха да основат в Съединените щати с нееднозначен триумф, който да бъде по едно и също време музей и център за творчество ", споделя той в изявление за вестник Le Monde през 1972 година

Но когато са направени архитектурни проекти с външни тръби, президентът се сблъсква със песимизъм. Критиците настояват, че неговите сини, червени и зелени тръби и морска архитектура ще влязат в несъгласие с класическия хаусмански образ на Града на светлините.

" Наричаха го океанския лайнер, рафинерията, Дева Мария на тръбите ", спомня си Лоран Льо Бон. " Когато излезе от земята в сърцето на Париж - ние в действителност сме в историческия Париж, в Маре - той провокира естетически потрес. "

И въпреки всичко постройката, която френският стихотворец Франсис Понж разказва като " сърце, мускул, помпа, вдишваща и издишваща в непрекъснати удари ", се трансформира в национална забележителност в границите на половин век. Пространство, предопределено да живее и диша със своето време, " не толкоз монумент, по-скоро, с цел да измислим една дума, moviment ", написа той в своята брошура " L`Écrit Beaubourg " през 1977 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР