Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван

...
Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван
Коментари Харесай

Христо Иванов: Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван край

Третият мандат наподобява като роман с безусловно предсказуем и предстоящ край, след всички опити на Радев да прави едно и също и да се получи най-после едно и също. Очаквам, че отиваме на избори. Така съпредседателят на " Демократична България " (ДБ) Христо Иванов разяснява за Българска телеграфна агенция по какъв начин вижда връчването на третия и финален мандат за държавно управление в 48-я парламент на " Българска социалистическа партия за България ".

Подчертавайки нуждата да се приказва, той уточни, че в същото време срещи и формати, които основно са ориентирани към пиар, не са нещо, което за него е изключително свястно. Мандатът се дава на ръководител на парламентарна група и съгласно нас смислените диалози бяха в този формат, изясни Иванов. И добави: " Някакви лидерски срещи на мен персонално ми наподобяват на този стадий като опити предварителната неизбежност на този мандат да бъде опакована с някаква ярка пиарска опаковка ".

От тази позиция ще преценим деликатно по какъв начин и до каква степен бихме участваме, оставайки виновни и градивни, увери съпредседателят на Демократична България.

На въпрос дали ще отидат на диалози с Българска социалистическа партия, в случай че получат покана, акцентира, че Демократична България взе участие във всички градивни форми на разговор. Конкретно, когато получим покана и забележим какъв е този формат, който госпожа Нинова си показва, ще вземем решение на парламентарна група, посочи той.

Искам да схвана какъв е смисълът на тази колекция, разяснява той концепцията на Корнелия Нинова за лидерска среща.

Според него обаче късмет за кабинет с мандата на левицата няма. Вече имаме доста богат опит и в този смисъл е мъчно да си представим, че решението на президента в този момент е стимулирано от някаква вяра, че този път ще стане - на четвъртия път едно и също нещо внезапно да проработи, означи още Христо Иванов.

Попитан за какво, съгласно него, третият мандат не беше даден на Демократична България, каквито бяха догатките, акцентира, че обединението е предложила една безусловно реалистична опция България да тръгне по различен път и надлежно формата, под която да стане. Това щеше да бъде мъчно, да ни коства доста капитал, само че показахме подготвеност, посочи политикът. По думите на Иванов от идните събития ще стане ясно кой какъв брой откровено желае това да се случи. Има прекомерно доста фактори, които желаят да се отиде на избори, други, които нямаха интерес Демократична България да има инструментите да наложи своя дневен ред, изключително промяната на прокуратурата, счита той. Така че под повърхността на едни политкоректни поръчки, че би трябвало да има ръководство, имаше и други фактори, уточни съпредседателят на " Демократична България ".

Според него прокуратурата се е намесила преди връчването на третия мандат, тъй че да понижи възможностите Демократична България да го получи. Защото знаеше, че ние няма да вършим взаимни отстъпки, изясни Иванов.

По думите му, в случай че Демократична България беше получила мандата и беше подкрепена да направи държавно управление, нямаше да има повече служебни кабинети. Щяхме да можем да натискаме за промяна на прокуратурата, за превъоръжаване, за еврозоната и Шенген, добави съпредседателят на обединението. Сега отиваме в бездната на политически безпорядък, тъй като възможностите и идващият парламент да излъчи държавно управление са още по-малки, близостта на локалните избори ще инжектира единствено още повече конфронтация и ще понижи желанието за каквито и да било старания за доближаване на позициите, разяснява той. Според него е доста евентуално не просто да имаме избори две в едно - локални и парламентарни, само че и да бъдат комбинирани с един или два референдума за еврото и за президентска република, каквито съобщи имало. Всичко това е рецепта за доста тежък политически безпорядък, ние дадохме опция страната да тръгне в друга посока, посочи съпредседателят на Демократична България.

Той уточни, че при възможни диалози с Българска социалистическа партия те ще слагат фокуса върху трите си съществени целта за присъединяване в ръководство - промяна в прокуратурата и конституционни промени, битка с корупцията; стопански курс на уравновесен бюджет, който да разреши влизане в еврозоната и стъпва на стопански напредък посредством привличане на инвестиции; ясно стратегическо отношение към проблемите на сигурността, които са свързани с експанзията в Украйна и включват превъоръжаване, помощ за Украйна, съществени старания за отделяне от съветското въздействие в енергетиката и други браншове на държавното ръководство. По тези въпроси, изключително за икономическия курс и сигурността, имаме доста огромни разлики с Българска социалистическа партия и ми е доста мъчно да си показва по какъв начин ще бъдат преодолени, разяснява Иванов.

Ако свалим политиката в България до това кой на коя маса сяда, до доста зле сме се докарали, разяснява той дали ще седне на една маса за диалози с водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Ние твърдим, че можем да беседваме с всеки и да отстояваме своите позиции и това е минимумът, който се изисква от политически водачи, акцентира Христо Иванов. Ако погледнете нашата декларация за депутинизацията, която обявихме в предходния парламент и тогава звучеше като научна фантастика, в този момент ще видите, че към половината от нещата в нея сме съумели да осъществяваме с тематични обединения, диалози, даде образец Христо Иванов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР